Nový aukční rekord: Snímek Rýna za 4,3 milionu dolarů

Pavel Kroulík
11. 11. 2011 19:07
Autorem je německý fotograf Andreas Gursky
Foto: Christie's

New York - Velkoformátový snímek řeky Rýn od německého fotografa Andrease Gurskyho stanovil nový rekord pro fotografii prodanou v aukci. Na dražbě v newyorské síni Christie's za něj neznámý kupec zaplatil 4,3 milionu dolarů.

Barevný zasklený print z roku 1999 je nejrozměrnější součástí série šesti kusů. Čtyři jsou ve sbírkách světových institucí: newyorského Museum of Modern Art, londýnské Tate Modern, v mnichovské Pinakotéce a americkém muzeu Glenstone.

Rekord padl podruhé v krátké době. Od letošního května ho držela fotografie Cindy Shermanové. Nepojmenovaný barevný snímek z roku 1981 se prodal za 3,9 milionu dolarů. Odhad na prodej Gurského fotky se pohyboval v rozmerzí  2,5 - 3,5 milionu dolarů.

Německá fotografická hvězda narozená v roce 1955 je známa právě velkoformátovými snímky architektury či krajiny, často focenými z nadhledu. Mezi jeho učitele a vzory patří Bernd a Hilla Becherovi či Brit John Davies.

Stejně jako oni pořizuje „chladné" snímky zachycující odlidštěnou mašinérii moderního života. Své novější práce upravuje v počítači. Což je i případ prodané fotky, kde se „nakonec rozhodl snímek digitalizovat a odstranit prvky, které ho rušily".

Christie's charakterizuje snímek slovy, že „divák tu není zván, aby fotografii vnímal jako obraz určitého místa podél řeky, ale spíš jako platónskou ideu vodní masy, jež si hledá cestu krajinou".

Gursky sám nicméně řekl, že snímek je z půli inspirován jedním místem, které ho vždy fascinovalo. Myšlenku na něj nosil v hlavě skoro dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy