Nezabíjejte Pottera, prosí spisovatelé

Reuters, gra
3. 8. 2006 10:15
New York - Potter určitě zemře, bojí se  fanoušci. A nejsou sami. Přidali se k nim i někteří slavní literární kolegové.
Foto: Aktuálně.cz

Za záchranu čarodějnického učně se u J.K. Rowlingové nejnověji přimlouvají Stephen King a John Irving.

"Držím Harrymu pěsti," uvedl John Irving na charitativním autorském čtením v New York's Radio City Music Hall, kterého se zúčastnila i Rowlingová. Autor knihy Svět podle Garpa dále poznamenal, že společně s Stephenem Kingem jsou z toho hodně "napjatí".

Zabije Rowlingová hrdinu, který jí přinesl peníze a slávu?
Zabije Rowlingová hrdinu, který jí přinesl peníze a slávu? | Foto: ČTK

King zase podotkl, že by se Rowlingová měla ke svému hrdinovi zachovat férově. A připomněl Arthura Conana Doyla, který nechal zemřít svého Sherlocka Holmese, ale pak ho musel znovu oživit.

Podle Kinga se má Rowlingová na co těšit: když jedna z jeho postava zabila psa, dostával od čtenářů spoustu negativních dopisů. "A to ani nešlo o osobu, ale o psa, fiktivního psa".

"Irving a King nechali zabít mnohem více postav než já," oponovala Rowlingová, která během večera předčítala ze své poslední knihy a potvrdila to, co uvedla už v minulosti: že nechá v sedmém díle zemřít dvě osoby. "Nebudu na svém záměru nic měnit," poznamenala autorka. Jestli však bude jednou z nich Harry, je stále otázkou. 

I když autorka na krutém verdiktu stále trvá, na psaní těchto pasáží se prý vůbec netěší. "Ani v šestém díle mi nebylo příjemné zabíjení postav, plánovala jsem to skoro rok. A nakonec to bylo tak smutné i dojemné, že si to ani nedokážete představit."

Jinak jí ale jde psaní posledního dílu sedmidílné ságy velmi dobře. "Cítím se velmi svobodně, ale musím uznat, že se mi po Potterovi bude stýskat," říká autorka.
 
Knihy už začínají dohánět pomalu filmové adaptace. V současné době se chystá pátý snímek podle čarodějnické ságy - Harry Potter a Fénixův řád. Filmaři točí převážně v Leavesden Studios u Watfordu a v exteriérech ve Skotsku. Premiéra titulu s rozpočtem 85 milionů liber je plánována na příští rok.

Zleva John Irving, J.K. Rowlingová a Stephen King předčítali ze svých knih v New Yorku. Výtěžek akce miří k Lékařům bez hranic.
Zleva John Irving, J.K. Rowlingová a Stephen King předčítali ze svých knih v New Yorku. Výtěžek akce miří k Lékařům bez hranic. | Foto: Aktuálně.cz

Už rok na to měl následovat další film potterovské řady s podtitulem Princ dvojí krve. Dospívající představitel Harryho - Daniel Radcliffe - věří, že ho hlavní role zase nemine. "Když jsem tu knihu dočetl, řekl jsem si, že je tak dobrá, že bych byl hrozně rád, kdybych Harryho mohl hrát znova."

J. K. Rowlingová napsala první díl příběhů čarodějnického učně jako nezaměstnaná matka, ale Harry Potter jí zajistil jmění vyšší než miliarda dolarů a místo mezi nejslavnějšími a nejbohatšími spisovateli světa

Svým fanouškům už prozradila, že má hotový i další příběh pro děti. Své dílko popisuje jako "pohádkový příběh o příšerkách" a zaměřila se na mladší děti než ty, které čtou Pottera.

 

Právě se děje

Další zprávy