Potter nepřijede; už se líbá v Anglii

ČTK, Hej
27. 3. 2006 17:15
Londýn - Spekulace o natáčení dalšího pokračování úspěšné série o malém čaroději v Česku skončily. Příprava pátého dílu je v plném proudu - v Anglii.

Podle režiséra čtvrtého dílu Mika Newella přesun nikdy nebyl skutečně na pořadu dne. "Říká se tomu filmové prostocviky," řekl Newell. Někdo přijde s tím, že se film musí vyrobit levněji, a tak se začnou studovat možnosti - vysvětluje. Padají návrhy, aby se jelo do Mexika, do Sydney nebo do Prahy. "Ale nakonec zjistíte, že jste na tom lépe tady ve Watfordu".

Podle Newella nedává přesun do ciziny smysl už proto, že všechny dekorace z minulého dílu jsou postaveny v Anglii. "Všechny ty kulisy a zařízení ateliérů jsou v Anglii. Co s tím uděláte - rozbijete to a budete přesunovat? To nedává ani ekonomický smysl, když už pominu všechno ostatní."

I producent potterovské série David Heyman potvrzuje Newellova slova: "Harry Potter zůstává v Anglii. Zůstáváme tady v pátém, šestém - a doufám i sedmém díle. A jsem rád, že to mohu říci. Postavili jsme tady skvělou infrastrukturu. Byla by velká škoda to rozebrat a stavět někde jinde. A nemyslím, že se to stane."

Harry Potter a Ohnivý pohár
Harry Potter a Ohnivý pohár | Foto: Aktuálně.cz

Podle jeho slov nicméně produkce o přesunu skutečně uvažovala. Britská vláda totiž loni navrhovala změnu dotací pro filmaře, což by produkci Harryho Pottera zhoršilo finanční bilanci; nakonec si to ale na ministerstvu financí rozmysleli.
 
Film Harry Potter a Fénixův řád bude už pátým dílem série podle bestsellerů Joanne Rowlingové. Natáčí se převážně v Leavesden Studios u Watfordu a v exteriérech ve Skotsku. Premiéra filmu s rozpočtem 85 milionů liber je plánována na příští rok.

A protože cyklus spekulace o knize - kniha - informace z natáčení filmu - film - DVD - spekulace o knize, je právě u třetího bodu, víme, že nový režisér David Yates, ale stejní herci u Wtafordu pracují už několik týdnů.

Harry Potter a Ohnivý pohár
Harry Potter a Ohnivý pohár | Foto: Aktuálně.cz

Podle producenta Heymana všichni vyzrávají: filmy, herci, příběh i postavy v něm. Jedním ze symbolů toho je scéna, které se právě teď v zákulisí věnuje nejvíce pozornosti: první polibek Harryho Pottera a jeho první lásky Cho Chang. Oba herci - Daniel Radcliffe a Skotka čínského původu Katie Leungová - se prý na natáčení polibku těší.

Polibek se za dozoru rodičů nezletilého Daniela Radcliffa už měl natáčet, ale představitel Harryho Pottera se nachladil, tak se vše odložilo a natáčejí se jiné scény.

Dospívání a dozrávání je podle Heymana jedním ze zajímavých aspektů celé série. "Nedávno jsme si ukazovali fotky z prvních
dní a nemohli jsme tomu věřit, takové kulaťoučké, mladičké obličeje. Když Radcliffe začínal, musel mu režisér říkat úplně všechno - hlavu nahoru, teď doleva, teď doprava," vzpomíná.

Radcliffe prý nyní doslova "požírá" knihy, čte mezi jiným Franze Kafku, zajímá se jak o politiku, tak o to jak se natáčejí filmy. A všichni mladí herci rádi povídají o rozdílech mezi režiséry, protože Yates už je jejich čtvrtý.

 

Právě se děje

Další zprávy