Nejlepším českým komiksem jsou vzpomínky na dětství

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 11. 2010 22:05
Rozdáním cen Muriel opět skončil Komkisfest
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejlepším původním českým komiksem za uplynulý rok byl vyhlášen sešit Tajemství ostrova za prkennou ohradou brněnského ilustrátora a výtvarníka Pavla Čecha. Vzpomínková kniha na dětsví tří kamarádů, na níž pracoval více než rok, ve finále porazila komiks Muriel a oranžová smrt od Káji Saudka, podle jehož titulní hrdinky jsou komiksové ceny pojmenovány.

Nejlepším zahraničním kresleným příběhem vydaným v překladu se stala Čajovna u malajského medvěda talentovaného španělského tvůrce Davida Rubína.

Čtěte také:
KomiksFEST! 2010 - Praha opět patří festivalu bublin

Čajovna u malajského medvěda vypráví o barmanu-medvědovi, který ve svém zařízení pomáhá s problémy zkrachovalým superhrdinům a dalším postavičkám. Rubín za své komiksy získal již řadu cen ve světě.

Foto: Aktuálně.cz

Saudkův komiks Muriel a oranžová smrt se dočkal ceny za nejlepší kresbu. Saudek od nehody v dubnu 2006 stále leží v kómatu v nemocnici. Jeho monografie vydaná nakladatelstvím Arbor Vitae byla vyhlášena nejlepší počinem v oblasti propagace komiksu v České republice.

Komiksfest, v jehož rámci byly ceny uděleny, vrcholil v sobotu v pražském klubu Nod. Dopoledne tu byly komiksové dílny či promítání filmů s komiksovou tematikou. Odpoledne následovaly debaty s tvůrci a divadelní adaptace.

Hlavní hvězdou posledního dne svátku milovníků komiksu byl francouzský výtvarník Emmanuel Guibert, který s návštěvníky debatoval o vzniku svého slavného třídílného komiksu Alanova válka. Vypráví v něm příběh amerického veterána druhé světové války, který se během bojů proti Hitlerově armádě dostane až do Prahy.

Festival vznikl v roce 2006 s cílem povýšit opomíjené médium  na úroveň respektované literatury a dalších umění. V komunistickém režimu byl komiks zatlačen do kolonky dětská literatura a trvalo téměř 20 let, než se emancipoval, jak upozorňovali od počátku organizátoři akce s podtitulem Komiks unlimited.

 

Právě se děje

Další zprávy