Nejdražší obraz Filly je Malíř, prodal se za 17 miliónů

ČTK ČTK
23. 1. 2013 20:30
Malíř se stal sedmým nejdráže prodaným obrazem na aukcích v ČR od roku 1990
Emil Filla: Malíř
Emil Filla: Malíř | Foto: Artplus.cz

Praha - Obraz Emila Filly s názvem Malíř se na středeční aukci v Praze prodal za 17,5 milionu korun.

Překonal tak dosavadní autorův rekord, kdy se plátno Zátiší s lahví Cherry v roce 2010 prodalo za 16,25 milionu korun bez aukční přirážky.

Obraz nabízela stejně jako Fillovo dílo Malíř společnost Adolf Loos Apartment and Gallery. I s pětiprocentní aukční přirážkou zaplatí nový majitel 18,38 milionu korun, řekl jednatel aukční síně Vladimír Lekeš.

Malíř se stal sedmým nejdráže prodaným obrazem na aukcích v ČR od roku 1990.

Schikaneder za 5 milionů

Fillova díla patří mezi sběrateli umění k oblíbeným, loni se prodal obraz Hlava muže v cylindru za 16 milionů korun a za 15,2 milionu korun dílo Ležící žena. 

Fillova Ležící žena se prodala loni za 15,2 milionu.
Fillova Ležící žena se prodala loni za 15,2 milionu. | Foto: Galerie Kodl

Vydražený obraz Malíř s vyvolávací cenou 16 milionů korun patří podle zástupců aukční síně k nejlepším Fillovým olejům vůbec a má i tu nejlepší provenienci. Pochází ze sbírky nejvýznamnějšího českého sběratele kubismu Vincence Kramáře.

Sběratelům se ve středu nabízel také Schikanederův Pohled na Mánes (Šítkovské mlýny) s vyvolávací cenou 4,8 milionu korun. Prodal se za 5,1 milionu. Schikaneder je nejdražším autorem z českých umělců 19. století, byť jeho tvorba zasahuje i za přelom století.

Tvar modré

Jeho rekord dosud drží dílo s názvem Kontemplace, které se prodalo v roce 2010 za 8,1 milionu korun. Za 6,9 milionu bylo vydraženo Staropražské nokturno a loni se v dubnové večerní aukci společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery prodal Schikanederův obraz Večer u mořského břehu za 6,6 milionu korun.

"Na dnešní aukci se prodalo 94 procent položek, což je také rekord," uvedl Lekeš.

Žebříček nejdráže prodaných děl v tuzemsku vede obraz Františka Kupky Tvar modré, který našel kupce za rekordních 55,75 milionu korun. Obraz vydražil zahraniční sběratel, české úřady však po aukci uvedly, že dílo je kulturní památkou, a nemůže tudíž být natrvalo odvezeno ze země.

Galerista se proti tomuto verdiktu odvolával, v prosinci ale ministerstvo kultury definitivně památkovou ochranu potvrdilo.

 

Právě se děje

Další zprávy