Národní galerie vyhlásila soutěž na český projekt pro bienále architektury

ČTK ČTK
26. 5. 2022 11:16
Národní galerie vyhlásila soutěž na český projekt pro bienále architektury

Národní galerie Praha vyhlásila otevřenou soutěž pro národní pavilon České republiky na bienále architektury, které se v italských Benátkách uskuteční příští rok. Zájemci mají předložit vzájemně propojený digitální a prostorový koncept, předpokládaný rozpočet je 5,6 milionu korun. Porota vybere vítěze do konce června.

Pavilon se však nyní rekonstruuje a s jeho využitím pro bienále architektury se nepočítá. "Aktuální nestandardní situace, kdy je Český a Slovenský pavilon uzavřen, vybízí autory a kurátorské týmy k novým cestám prezentace, které nejsou závislé na tradici jasně definovaného prostoru bienále," říká mluvčí galerie Eva Sochorová.

Zájemci mají odevzdat návrh dvou vzájemně propojených variant konceptu. Ten první na takzvaný digitální pavilon bude ukotven v prostoru před budovou v zahradách Giardini della Bienale. Druhé, prostorové řešení je zamýšleno v objektu Arsenale, v expozici o rozloze 200 metrů čtverečních.

Výběrové řízení je jednokolové. Galerie vítá zejména "transdisciplinární autorské kolektivy z kreativních profesí a týmy, které svým složením podpoří diverzitu a genderovou vyváženost". Předpokládaná odměna pro vítěze je 400 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy