Na Thálie jsou navrženi Fialová, Nárožný a Střihavka

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 2. 2011 16:39
Herecká asociace předá ceny 26. března v Národním
Co se stalo, když Nora opustila manžela
Co se stalo, když Nora opustila manžela | Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Herečky Květa Fialová a Lucie Štěpánková, jejich kolegové Petr Nárožný a Jiří Štěpnička i muzikáloví umělci Dasha a Kamil Střihavka se na návrh odborných porot dostali do nominací Cen Thálie. Ocenění v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě budou předána poosmnácté 26. března na jevišti Národního divadla.

Herecká asociace zveřejnila i jména dalších nominovaných na ceny ocenění mající podobu křišťálových pohárů se stylizovanou divadelní maskou. V činohře byla kromě Fialové - navržené za ztvárnění role Maude ve hře Harold a Maude ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti - a Štěpánkové za roli Agnes v představení Brand/Oheň souboru Transteatral Praha, nominována také Kateřina Winterová. Zaujala titulní rolí v inscenaci Co se stalo, když Nora opustila manžela v činohře ND.

Čtěte také:
Činoherní Thálie míří k držitelům Cen Alfreda Radoka

Nárožný je v nominacích za výkon v Krležově Lédě na jevišti pražského Činoherního klubu a Štěpnička jako Raymond v představení Blackbird v ND. Konkurentem jim je Dušan Hřebíček, který exceluje v inscenaci Král je panna na jevišti královéhradeckého Klicperova divadla.

Mah Hunt
Mah Hunt | Foto: Divadlo Ponec

Operní nominace se týkají Michaely Kapustové (Angelina, Popelka, Národní divado Brno), Christiny Vasilevy (Káťa, Káťa Kabanová, ND), Tomáše Černého (Don José, Carmen, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava) a Richarda Haana (sebastiano, Nížina, Národní divadlo Brno).

V baletním oboru byly nominovány Zuzana Pokorná (Esmeralda, Zvoník od Matky Boží, Divadlo J. K. Tyla Plzeň), Adéla Pollertová (Anna, Periferie, Divadlo F. X. Šaldy Liberec) a Lenka Vagnerová (sólo, Mah Hunt, Soubor DOT504 v divadle Ponec Praha).

V mužské kategorii pak Viktor Konvalinka (sólo, Deset de(k)ka tance, Dekka Dancers Praha), Richard Kročil (Othello, Othello, ND) a Richard Ševčík (Quasimodo, Zvoník od Matky Boží, Divadlo J. K. Tyla Plzeň).

Dvakrát se uchází o Thálii inscenace rockové opery Jesus Christ Superstar z Hudebního divadla Karlín - zpěvačka Dasha je navržena za roli Máří Magdalény a Střihavka za postavu titulní.

V nominacích jsou dále Johana Gazdíková za titulní roli muzikálové adaptace Mary Poppins v Městském divadle Brno a Marian Vojtko. Ten hraje titulní roli v muzikálu Baron Prášil na jevišti pražského Divadla Hybernia.

 

Právě se děje

Další zprávy