Činoherní Thálie míří k držitelům Cen Alfreda Radoka

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 3. 2010 10:00
Brněnský herec Josef Karlík vyznamenán in memoriam
Foto: PKD

Praha - Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v pantomimě převzali v sobotu večer v Národním divadle mim Boris Hybner, cenu za celoživotní operní mistrovství tenorista Vladimír Krejčík a cena za celoživotní činoherní mistrovství byla udělena herci Josefu Karlíkovi in memoriam. Z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha a prezidenta Herecké asociace Václava Postráneckého ji převzali jeho brněnští kolegové.

Zvláštní cenu Kolegia pro udělování Cen Thálie za mimořádný přínos českému divadelnímu umění spisovatel, dramatik a inspirátor divadla 60. let Ivan Vyskočil. Při přebírání připomněl, že je "zvláštní", což je asi v pořádku. Protože vše, co dělal, bylo trochu zvláštní.

Foto: ND

Zprvu to jako umění nevypadalo, "...no, ono to možná ani umění nebylo. Bylo to spíš učení, studium toho, o čem se bezmála sto let mluvilo, že by bylo třeba studovat," řekl. A poděkoval všem, kteří s ním šli.

Laureátkou Ceny Thálie pro činoherce do 33 let se stala členka pražského Divadla na Vinohradech Lucie Štěpánková. V současné době hraje v šesti inscenacích včetně ceněného Vojcka a Felliniho Zkoušky orchestru.

Herecká asociace udělovala Thálie už posedmnácté. Na prestižní ocenění mající podobu křišťálových pohárů se stylizovanou divadelní maskou byly ve čtyřech kategoriích nominovány dvě desítky umělců. Ceremoniál moderoval Antoním Procházka.

Foto: DAMU

Thálii za činoherní výkon převzala Kateřina Burianová za roli Violet Westonové ve hře Srpen v zemi indiánů. Získala za ni už Radokovu cenu a také Cenu Sazky a Divadelních novin. Thálii dostal také Martin Pechlát za roli Goebbelse ve hře Goebbels/Baarová v Divadle Komedia Praha; také on za ni už dříve obdržel Radokovu cenu.

Další ocenění pro tuto inscenaci Dušana Davida Pařízka sice herec nepovažuje přímo za satisfakci Divadla Komedie, které bojuje s financemi. - "Myslím si však, že to na něco ukazuje," dodal.

V oboru opery byli oceněni pěvkyně Csilla Boross za roli Cio-Cio-San v inscenaci Madama Butterfly v Národním divadle Brno a Pavel Vančura za úlohu Marbuela v opeře Čert a Káča v libereckém Divadle F. X. Šaldy.

Foto: Archiv

Za taneční výkony převzali Thálie Ivona Jeličová za titulní roli v baletu Maryša v plzeňském Divadle J.K.Tyla a Zdeněk Mládek za sólo v inscenaci So In Love v Jihočeském divadle České Budějovice. Jeličová byla nominována již třikrát, třetí nominaci proměnila.

Za interpretační výkony v muzikálovém oboru převzali Thálie Markéta Tallerová za titulní roli v představení Dnes večer: Lola Blau v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a Petr Gazdík za roli Jeana Valjeana v muzikálu Les Misérables (Bídníci) v Městském divadle v Brně. Tallerová byla už jednou Thálii blízkov činohře: před pěti lety byla nominována za výkon v Ibsenově dramatu Když my mrtví procitneme.

Čtěte také:
O divadelní Thálie se ucházejí Dracula a Goebbels
Podle Radoků je Divadlem roku Komedie
V Brně ve věku 81 let zemřel herec Josef Karlík
Státní ceny dostali Rotrekl, Jindra, Vyskočil i Jiřičná

 

Právě se děje

Další zprávy