Na Festival spisovatelů míří nobelista Kao i Ian Banks

Pavel Kroulík
4. 6. 2010 15:40
Letošní ročník pozval do Prahy rebely a heretiky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní, jubilejní dvacátý  ročník Festivalu spisovatelů Praha, která začíná o víkendu, se nakonec musí obejít bez dvou ze tří pozvaných nobelistů.

V týdnu odřekl ze zdravotních důvodů účast karibský básník Derek Walcott, ze stejných důvodů ji na poslední chvíli odvolala i zatím poslední nositelka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová. Dorazí tedy „jen" čínský, ve Francii žijící dramatik a romanopisec Kao Sing-ťien.

U této příležitosti mu Academia právě vydává knihu Hora duše, jeho nejslavnější román pocházející z 80. let 20. století. Vychází nejen z tradic čínské literatury, ale i z reflexe moderní evropské literatury. Sledujeme v něm iniciační cestu mladého intelektuála po odlehlém čínském venkově a přírodě; druhou rovinou je pásmo dialogu mezi mužem a ženou.

Foto: Reuters

Nedělní úvodní večer na Nové scéně, kde měla německá autorka rumunského původu Müllerová číst ze své knihy Houpavý dech, proto dozná změn. Namísto toho se odehraje diskuze německého básníka a publicisty Hanse Magnuse Enzensbergera s americkým spisovatelem Johnem Wrayem; bude ji moderovat zpravodajka německého rozhlasu Joana Radzynerová.

Poté Klára Issová přečte úryvky z Houpavého dechu v češtině. Ruší se i pondělní autogramiáda a čtení Herty Müllerové z novely Cestovní pas v knihkupectví Luxor; nakladatel jedná o náhradním termínu.

Festival se letos koná pod heslem Kacířství a rebelie - do této kategorie podle organizátorů tak trochu spadá každý z pozvaných autorů. „Ale všichni spisovatelé jsou ve své podstatě heretici, musí vždy stát mimo společenské struktury, aby mohli svobodně pozorovat, komentovat," dodává zakladatel a pořadatel festivalu, pražský Američan Michael March.

První autogramiády se chystají už na sobotu odpoledne, v knihkupectví Big Ben Bookshop nedaleko Týnského chrámu si mohou lidé přijít třeba pro podpis amerického spisovatele Petera Matthiessena. Tento autor si v neděli při večerním oficiálním zahájení převezme Cenu Spirose Vergose Za svobodu projevu.

Foto: Aktuálně.cz

Matthiessen se narodil v dobře zajištěné rodině, vystudoval prestižní školy a jako mladík pracoval pro tajnou službu. Postupem času prý přehodnotil svůj život a začal se věnovat ekologii a obhajobě lidských práv. Ve svých knihách a článcích se například zastává původního obyvatelstva amerického kontinentu.

Přehlídka letos představí 12 spisovatelů z různých zemí. Například alžírská spisovatelka žijící ve Francii Asia Džibárová otevírá tabuizovaná témata postavení muslimských žen. Německý spisovatel Hans Magnus Enzensberger kritizuje morálku poválečného světa a upozorňuje na omezování svobody.

Přijede i Ian Banks, skotský autor, jenž se do povědomí vstoupil hned svou prvotinou, kontroverzním románem Vosí továrna z roku 1984, kse chtěl ukázat to nejhorší, čeho je lidská bytost i celá společnost schopna.

O té doby v sobě všechny jeho knihy mívají prvek fantastična, „úchylnosti" či podivnosti; zároveň jsou často ukotveny ve skotských reáliích. Autor narozený v roce 1954 bývá označován za nejimaginativnějšího britského romanopisce své generace, píše i sci-fi.

Kromě autorských čtení a autogramiád jsou v plánu tradiční debaty a diskuse s autory; jednu z nich má moderovat Jan Švejnar. Na festivalu vystoupí i čeští spisovatelé Michal Ajvaz a Radka Denemarková či Slovák Róbert Gál.

Oficiální stránky festivalu najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy