Ministr kultury obměnil složení garanční rady Národní galerie

ČTK ČTK
4. 5. 2023 14:00
Ministr kultury obměnil složení garanční rady Národní galerie

Ministr kultury Martin Baxa z ODS výrazně proměnil složení garanční rady Národní galerie. Odvolal její dosavadní členy, místo nich dosadil nové a radu proměnil z poradního orgánu ministra kultury a ředitelky galerie čistě na poradní orgán ministra.

Ve funkcích končí členové rady Milena Bartlová, Hana Janečková, Tomáš Vaněk, Radim Vondráček a tajemnice Eva Giese i Milan Němeček z ministerstva kultury. Novou předsedkyní garanční rady byla jmenována dosavadní členka rady za odbornou veřejnost Helena Musilová, místopředsedou rady se stal současný předseda Tomáš Winter. Členy nově doplnili Jan Klípa, Alexandra Kusá, tajemník Pavel Hynčica a za ministerstvo kultury Vlastislav Ouroda, Jan Vořechovský a Jan Holovský.

Cílem změny je efektivnější a transparentnější nastavení činnosti tohoto poradního orgánu, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo. "Národní galerie Praha musí reagovat na aktuální výzvy, ministerstvo kultury jako zřizovatel musí disponovat adekvátním zázemím pro plnění své zřizovatelské role. Proto jsem rozhodl o změně postavení a obsazení garanční rady," řekl Baxa.

 

Právě se děje

Další zprávy