Městem posedlí přináší street art i do českých galerií

Kultura Kultura
10. 10. 2012 14:24
Bates, Delta a další se podepsali v Městské knihovně
Masker
Masker | Foto: GHMP, Tomáš Souček

Praha - Street art se v galerijních institucích etabluje už od sedmdesátých let, Praha však na svou první větší mezinárodní výstavu tohoto charakteru až dosud čekala. Menší zlom tak přichází s expozicí Městem posedlí v druhém patře Městské knihovny, která se kromě prezentace význačných jmen graffiti jako je Bates nebo Delta snaží poukázat také na odvrácenou stranu pouličního umění.

Výstavu tvoří díla šestadvaceti autorů z mnoha zemí celého světa, přičemž většina jich vznikla právě pro zdi Galerie hlavního města Prahy.

Globální legendy ulic v GHMP

Jednou z největších „hvězd" je dánský vlivný writer Bates, jenž s graffiti procestoval už většinu světa a od roku 1984, kdy s touto uměleckou formou začal, se stal vzorem pro generaci dalších kluků se spreji v ruce. Někteří z nich dokonce byli dle slov kurátora Radka Wohlmuta sami mezi vystavujícími umělci. Experti Batese uctívají především pro osobitý styl písma, přesné linie a specifickou barevnost, a přestože se na scéně pohybuje už hezkou řadu let, stále dává přednost venkovní malbě.

Street art už ale dávno není pouze pouliční záležitostí. Z někdejších kluků s rebelií v srdci a sprejem v ruce se stali dospělí lidé a někteří proto začali preferovat poněkud méně adrenalinový způsob vyjádření, kam spadá i účast v galeriích.

Především pro ně a na další rozměrné plochy se vyjadřují mimo jiné baskická graffiti dvojčata How&Nosm s moderní a vysoce estetizovanou malbou v černo-červeno-stříbrných odstínech, oproti níž v jedné místnosti stojí vizuálně záměrně strohé a nepřívětivé graffiti evropského pionýra graffiti přezdívaného Delta.

How během tvůrčího procesu
How během tvůrčího procesu | Foto: GHMP, Tomáš Souček

Ze zajímavých zahraničních jmen je dále k vidění třeba dílo průkopníka pouličních geometrických linií a 3D objektů Zedze, jednu z mála ženských writerek s globálním renomé Swoon, aktivisty Akaye či Brada Downeyho, lyrické tagy-autoportréty basilejského Smashe 137 nebo vycházející pařížskou hvězdu jménem Horfe a další.

Na hranici umění a vandalismu

Domácí scéna pak tvoří zhruba polovinu výstavy a zastupuje ji mimo jiné Jan Kaláb (Point) s 3D tagem s pevným „stínem" na vedlejší stěně. Expresivní koláž v jedné místnosti vytvořil Bior, další patří propagátorovi českého street artu Pasta Onerovi a nostalgicky na doby lehce naivního graffiti vzpomíná dnes už legendární Masker.

S problémy vandalismu neodmyslitelně spojenými s pouličním uměním si zase pohrává XDog nebo Epos 257, který se v poslední době zabývá především promyšlenějšími projekty intervenujícími do veřejného prostoru.

K fenoménu tagování, bombingu a všeobecně poškozování cizího majetku směřuje také volná stěna z lepenkových krabic, kde jsou aktuálně podepsaní protagonisté výstavy, ovšem kde se počítá s postupnými proměnami stěn vytvořeného prostoru s tím, jak budou jednotliví umělecky nadaní návštěvníci přicházet. Otevřený zůstává i Tronův koutek. U jeho graffiti by totiž měly být k dispozici spreje s funkčními tryskami.

How vytváří svůj příspěvek pro výstavu Městem posedlí
How vytváří svůj příspěvek pro výstavu Městem posedlí | Foto: GHMP, Tomáš Souček

Umění ulice v českých galeriích

Městem posedlí představuje první českou větší přehlídku street artu a graffiti v některé z domácích galerijních institucí. V minulosti se v Praze konalo pouze několik menších projektů nebo velký mezinárodní festival Names, mezinárodní výstava sama o sobě však dosud nikoliv.

Zrovnoprávnění „umění ulice" s jinou současnou tvorbou coby legitimní náplně galerií napomáhaly v minulosti i některé zavedené kulturní domy. Například londýnská Tate Modern před čtyřmi lety uspořádala rozsáhlou expozici nazvanou Street Art, pařížský Grand Palais zase měl o rok později přehlídku pojmenovanou Le Tag.

V tomto ohledu průlomová expozice pro Česko bude v druhém patře Městské knihovny k vidění od středy 10. října až do poloviny ledna příštího roku. V rámci doprovodného programu proběhne vedle tradičních komentovaných prohlídek také několik přednášek nebo takzvaných city walks, během nichž někteří ze zástupců domácí street artové scény provedou zájemce po výrazných pražských spotech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy