Měsíc autorského čtení poprvé překračuje hranice

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 6. 2011 22:07
Autoři se představí v Brně, Košicích, Ostravě a Vratislavi
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Vernisáží fotografií z minulých ročníků v Brně slavnostně začal 12. ročník Měsíce autorského čtení, podle pořadatelů největšího literárního festivalu v Česku. Každodenní sled autorských čtení odstartuje v pátek v Brně polský básník Jerzy Kronhold. Všichni zastoupení autoři, jichž je letos 64, se postupně den po dni představí v Brně, Košicích, Ostravě a Vratislavi v Polsku.

Festival má každý rok dvě dramaturgické linie - domácí a zahraniční. Letos organizátoři přizvali k českým a slovenským literátům tři desítky polských kolegů. Všichni autoři čtou ve svém mateřském jazyce. Překlady textů polských autorů v Česku, stejně jako českých ve Vratislavi, promítají pořadatelé na plátno za autorem.

Brněnský program, jehož dějištěm je tradičně Centrum experimentálního divadla na Zelném trhu, letos doprovází audiovizuální kabinet. Zájemci tam zhlédnou pořady České televize Brno věnované literatuře a podobně zaměřené archivní relace z brněnského studia Českého rozhlasu.

Měsíc autorského čtení se v posledních dvou letech rozšiřuje. Loni se poprvé všechny programy kromě Brna opakovaly také v Ostravě. Letos přehlídka poprvé překračuje hranice Česka a zážitek z autorského čtení přináší také lidem v Košicích a Vratislavi.

Z českých autorů se několikadenního putování po střední Evropě zúčastní například Jiří Gruša, Jaroslav Rudiš, Ivan Martin Jirous ve dvojici s Dášou Vokatou a J. H. Krchovský. Pomyslné poslední festivalové slovo má Pavel Kohout 3. srpna ve Vratislavi.

Vstupné na všechna čtení je dobrovolné. Více informací najdou zájemci na webových stránkách www.autorskecteni.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy