Malíř Lubomír Typlt urychluje nekonečno

ost, ČTK
30. 11. 2005 10:30
Praha - Na Staroměstské radnici probíhá výstava současného domácího výtvarníka Lubomíra Typlta.
Foto: www.galeriejaroslavkrbusek.cz

Typlta jako umělce zajímá především, podle kurátorky exhibice Marie Rakušanové, problematika času a jeho přítomnost ve výtvarném díle. Příkladem jsou obrazy mrtvé kočky, které vznikaly v letech 1997 až 2005. Dokazují, že malíře nezajímá biologický rozklad, ale mrtvá kočka je pro něj nehybným symbolem smrti. Autora také okouzlují obyčejné předměty, jež svou kompozicí vyvyšuje na úroveň symbolů a ikon (konve, barely, stoly).

Typlt pochází z Nové Paky, vystudoval Fakultu výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně u figurativního malíře Jiřího Načeradského. Velký vliv na jeho tvorbu měl i studijní pobyt v Düsseldorfu, centru evropského vizuálního umění. Ovlivněn je také svým "druhým domovem", německým Berlínem.

Lubomír Typlt se veřejnosti představil na přelomu let 2003 a 2004, kdy se s několika dalšími současnými domácími umělci zúčastnil výstavy Perfect v Jízdárně Pražského hradu.

Urychlovat nekonečno (tak se současná exhibice jmenuje) můžete s Lubomírem Typltem na Staroměstské radnici až do 12. února příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy