Libereckou galerii povede Suchomel, nastoupí po návratu z Japonska

ČTK ČTK
16. 11. 2022 11:45
Libereckou galerii povede Suchomel, nastoupí po návratu z Japonska

Oblastní galerii Liberec povede historik umění a japanolog Filip Suchomel. Nastoupí 1. března. Do té doby v čele instituce zůstává Vladislav Mareš, kterého kraj pověřil řízením poté, co v srpnu ze dne na den skončil předešlý ředitel Pavel Hlubuček. Suchomel je na dlouhodobé stáži v Japonsku a vrací se v polovině února. Konkurzu se zúčastnil on-line.

"Jednoznačně nás přesvědčil projevem, profesionálním přístupem a vizí organizace otevřené zahraniční spolupráci," říká náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Podle ní Suchomel prosazuje spolupráci s dalšími městskými organizacemi a práci s veřejností včetně mladých. Jeho orientace na východní umění nebude vadit. "Za velmi důležitou považujeme jeho velkou zahraniční zkušenost, přesah, který je schopen do naší instituce přinést a posunout ji dál," dodává náměstkyně.

Šestapadesátiletý Suchomel vystudoval orientalistiku, japanologii a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Vedl asijské oddělení Náprstkova muzea v Praze, byl prorektorem Akademie múzických umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Osm let působil coby ředitel Sbírky asijského umění Národní galerie. Zabývá se japonským a čínským uměním se zřetelem na kulturní výměnu mezi Západem a Východem. Naposledy předloni pomohl Národní galerii získat sbírku japonské zenové malby od Nizozemce Felixe Hesse s odhadovanou hodnotou 35 milionů korun. Její část je nyní k vidění v Salmovském paláci.

 

Právě se děje

Další zprávy