Kritik režimu Aj obviněn z daňového úniku, řekla Čína

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 5. 2011 23:18
Úřady oznámily, že známý umělec je v domácím vězení
Foto: Aktuálně.cz

Peking - Čínská policie oficiálně potvrdila, že viní známého čínského disidenta a umělce Aj Wej-weje, kterého zatkla počátkem dubna, z daňového úniku. Podle agentury Nová Čína jde o "značnou částku".  Aj se podle úřadů dopustil daňového úniku prostřednictvím firmy, kterou kontroluje a v níž údajně byla záměrně zničena část účetnictví.

Známý čtyřiapadesátiletý kritik režimu byl zatčen 3. dubna v době série zátahů proti disentu. Skoro na týden se po něm slehla zem. I poté úřady odmítaly uvést cokoli bližšího o jeho zadržování i místě, kde je vězněn. Informovaly pouze, že je vyšetřován kvůli hospodářské trestné činnosti a šíření pornografie po internetu. Zároveň Peking vzkázal světu, ať se do případu nevměšuje.

Foto: Aktuálně.cz

Nyní úřady oznámily, že je v domácím vězení a může se stýkat s nejbližší rodinou. Policie k němu pustila manželku před čtyřmi dny, tedy po šesti týdnech od zatčení. Setkání se konalo na utajovaném místě.

Rodina třiapadesátiletého umělce všechna obvinění včetně nově zveřejněných odmítla. Vláda se prý Aje snaží potrestat za jeho politické postoje. Aj nedávno oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí. Chtěl prý otevřít své studio v Německu a žít tam, aby se zbavil šikanování a pronásledování čínských úřadů. Krátce poté byl zatčen na letišti.

Proti uvěznění Aje protestovaly Spojené státy, Británie a Francie. Jeho okamžité propuštění požadovala Amnesty International a další organizace na obranu lidských práv. Po zatčení Aje napsala, že situace v Číně se zhoršuje a režim netoleruje ani přihlášení k disentu.

V poslední době se stále častěji s protesty ozývá umělecký svět, zároveň se pořádají výstavy připomínající jeho dílo. K New Yorku se přidaly dvě expozice v Londýně.

Aj se podílel na koncepci futuristického ztvárnění architektonické chlouby Pekingu, národního olympijského stadionu známého jako Ptačí hnízdo. Pak se ale od her distancoval s tím, že vláda je využívá pro propagandu.

Foto: Aktuálně.cz

V půlce února oznámil, že byl nucen zrušit první výstavu v Číně, protože mu organizátoři sdělili, že její načasování je politicky nevhodné. V lednu byl Ajovi zdemolován nově postavený ateliér v Šanghaji a loni v prosinci mu úřady zabránily vycestovat z Číny před slavnostním předáváním Nobelovy ceny za mír v Oslu, kterou dostal vězněný čínský disident Liou Siao-po.

Ajova tvorba často nese politický podtext; několikrát také vyjádřil podporu dalším umělcům, kteří mají v Číně problémy kvůli svému dílu a názorům. Ajovi přátelé se tak obávali, že by mohl být obžalován z pokusu o rozvracení státu. Režim se však uchýlil k poměrně tradiční taktice totalitních států a zemích potlačujících lidská práva. kdy se represe proti kritikům skrývají za jiné trestné činy.

Nápis Propusťte Aj Wej-weje se na budově další slavné londýnské galerie Tate Modern. Wej-wej měl v turbínové hale této galerie na ploše tisíce metrů čtverečních  donedávna instalaci složenou ze sta milionů ručně zdobených slunečnicových semínek z porcelánu. 

Slunečnicová semínka jsou v Číně oblíbenou levnou pochoutkou a v Ajově podání nesou mnoho významů; od odkazů na vládní propagandu až po výraz čínské sounáležitosti. Právě tamní "kolektivní mentalita" a společnost je častým tématem jeho děl.

 

Právě se děje

Další zprávy