Kratochvíl prodává Ta Fantastiku: Není tu právní stát

Kultura Kultura, Red Kul
18. 11. 2008 17:35
Pražský magistrát ustanovil novou grantovou komisi
Milan Richter
Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Rada hlavního města schválila novou grantovou komisi v oblasti kultury a umění, která posoudí žádosti pro rok 2009. Bude mít celkem 14 členů a předsedu Ondřeje Pecha z ODS.

Radní pro kulturu a volný čas Milan Richter (ODS) v komuniké dodal, že členy komise navrhl na začátku listopadu poradní sbor primátora a projednal výbor pro kulturu a volný čas.

Poradní sbor primátora dříve navrhl, aby grantové komisi předsedal sám Richter, ten ale odmítl. Předseda nemá hlasovací právo, rozhoduje pouze v případě, pokud je počet hlasů nerozhodný.

Čtěte také: Radní Richter nechce šéfovat nové grantové komisi

Počet členů vychází ze schválených sedmi oblastí, nejprve budou totiž žádosti o grant hodnoceny po jednotlivých oborech. Nová komise bude však posuzovat žádosti o granty jen na příští rok - pro rok 2010 už by měl být vypracován nový grantový systém. Vyhlášeny tak budou pouze jednoleté granty. Na konci října je vyhlásilo zastupitelstvo a uzávěrka je 24. listopadu.

Bez dotace na vstupenku

Zrušení minulé komise a obnovení poradního sboru pražského primátora bylo jedním z důsledků krize, kterou vyvolaly návrhy radního Richtera a kterou nakonec řešil jeho nadřízený Pavel Bém.

Nová komise

  • V komisi bude zasedat pouze jeden člověk, který byl členem komise i v minulosti, a to hudební publicista Petr Dorůžka; spolu s ním bude členem hudební sekce Jan Simon, ředitel Symfonického orchestru Čro.
  • Divadlo mají na starosti děkan DAMU Jan Hančil a Barbora Topolová z Divadelního ústavu.  Tanec a nonverbální umění budou posuzovat Ivana Kubicová a Jana Návratová, šéfredaktorka časopisu Taneční zóna.
  • Členy subkomise pro výtvarné umění jsou fotograf Andrej Raiser a kurátorka Simona Vladíková; v literární komisi zasednou publicista Jiří Peňás a filmový historik Jan Lukeš.
  • Audiovizuální umění mají na starosti publicista Jan Foll a Eva Zaoralová, umělecká ředitelka karlovarského festivalu.
  • Členy komise pro ostatní žánry jsou publicistka Veronika Bednářová a pedagog Jiří Lössl,  organizátor přehlídek scénického tance.

Město tak pro rok 2009 nebude uplatňovat kontroverzní dotaci na prodanou vstupenku, jež vyvolala na jaře několikaměsíční protesty divadelníků.

Nový poradní sbor se poprvé sešel 10. července a zástupce ředitele magistrátu Miroslav Sklenář tehdy řekl, že jeho složení je reprezentativní a jsou v něm zastoupeni "lidé z obou stran barikády" - tedy podnikatelé v kultuře i zástupci neziskových organizací.

Právě účast zástupců institucí, které se ucházejí o granty, ale kritizoval Petr Kratochvíl, spolumajitel divadla Ta Fantastika. Záhy oznámil, že podává žalobu na magistrát, protože se cítí poškozen rozdělováním grantů v předchozích letech.

A byla to i Kratochvílova žaloba na český stát u evropského soudu, která spor o granty už loni v létě odstartovala. Tehdejší systém podle jeho argumentů nedělal rozdíly mezi ziskovými a neziskovými organizacemi: dotace dával i ziskovým, ale ne všem - včetně jeho divadla.

Kratochvíl: V žalobě pokračuji

Kratochvíl zahájil i arbitráž proti České republice, kterou pak ale stáhnul. To vyvolalo změny v grantovém systému, do kterých radní Richter navrhnul právě kontroverzní dotaci na vstupenku. Po protestech ji magistrát stejně jako další změny zrušil.

V úterý Kratochvíl nečekaně oznámil, že opouští divadelní podnikání v Česku a svůj podíl v divadle Ta Fantastika prodává dosavadnímu výkonnému řediteli Juliu Hirschovi. Druhou polovinu divadla Ta Fantastika stále vlastní jeho expartnerka Lucie Bílá.

Pro server Týden.cz řekl, že důvodem je zklamání z nespravedlivého systému dotací. "Nechci v této zemi už podnikat, nechci tu mít žádné závazky. Myslím, že tu není právní stát," prohlásil muž známý podporou ODS.

Dodal, že pokračuje v žalobě, kterou kvůli systému grantů podal na magistrát u Evropské komise. Prý má od komise předběžnou zprávu, že mu dává za pravdu, a doufá, že rozhodnutí padne do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy