Radní Richter nechce šéfovat nové grantové komisi

Pavel Kroulík, Red Kul
25. 9. 2008 20:00
Komise vznikne na rok, pak bude nový systém
Milan Richter
Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pražský radní pro kulturu, Milan Richter, v ČT řekl, že nechce být předsedou nové grantové komise, kterou v listopadu jmenuje pražská městská rada.

Do této funkce ho opětovně nominoval v létě ustanovený poradní sbor pražského primátora. Jeho vznik byl jedním z důsledků krize, kterou vyvolaly právě Richterovy návrhy a kterou nakonec řešil jeho nadřízený Pavel Bém. Richter by podle serveru České noviny.cz neměl hlasovací právo; zbytek členů mají tvořit oborníci.

Foto: Aktuálně.cz
Dále čtěte:
Nový systém stihneme do října, slibuje Bém
Herci visí v metru. Za to, jak žádají o peníze 
Kratochvíl opět podává žalobu na Prahu
Divadelníci dál žádají odvolání Richtera
Systém se mění, divadelníci jsou opatrní

Ať už ale funkci bude vykonávat kdokoli, to všechno se týká jen příštího roku, kdy budou vyhlášeny pouze jednoleté granty, než za pomoci poradního sboru vznikne zcela nový dotační systém.

Bez sporné dotace

Hlavní město nebude u kulturních grantů na příští rok uplatňovat dotaci na vstupenku, která na jaře vyvolala několikaměsíční protesty divadelníků.

Návrat ke kulturní politice města z roku 2006 přivítala Yvona Kreuzmannová - dříve byla členkou grantové komise, byla a znovu je členkou obnoveného poradního sboru. Návrh Richtera na šéfa komise jí ale přijde podivný.

Renomovaný festival Tanec Praha, který založila, byl jedním z těch, kterých se velmi dotklo letošní krácení grantů. Některým příjemcům grantů navýšila Praha po protestech původně snížený grant opět na loňskou úroveň - festival ale mezi nimi nebyl.

Pořadatelé proto chtějí záruku od Prahy, že o tuto akci stojí. Uvažují ale i o tom, že by se festival mohl konat v jiném městě.

Členům obnoveného sboru se nepodařilo vyřešit další sporný bod: definovat rozdíl mezi neziskovým sektorem a podnikateli v kultuře. Proto budou moci o grant na rok 2009 požádat všichni bez ohledu na právní formu.

"Granty bude posuzovat grantová komise nově ve dvou kolech," řekl v ČT předseda poradního sboru primátora, Daniel Sobotka. Vyplývá to z doporučení Evropské unie. Nejprve budou projekty hodnoceny po jednotlivých oborech za přítomnosti expertů, poté všechny dohromady podle nových kritérií.

Konzultace s Evropou

O grant se mohou ucházet všechny subjekty bez ohledu na právní formu, granty budou ale hradit nejvýše 70 procent uznatelných nákladů projektu a budou poskytovány maximálně do výše vyrovnaného rozpočtu.

Navržené zásady pro poskytování kulturních grantů bude město ještě v příštích dnech konzultovat s orgány Evropské komise. Pak je musí projednat městská rada a zastupitelstvo. Schválit by je mohlo na konci října, píší České noviny.cz.

Dodávají, že poradní sbor se bude na příštích jednáních zabývat tím, co s víceletými granty. Podle Hermana by měly být určitě zachovány. Větší instituce by ale měly mít vlastní dotační systém a granty by měly sloužit spíše menším organizacím či krátkodobým projektům.

Sbor se bude zabývat rovněž novou koncepcí kulturní politiky hlavního města a transformací divadel. Ta je podmínkou nového dotačního modelu.

Nový poradní sbor se poprvé sešel 10. července. Podle tehdejšího prohlášení zástupce ředitele magistrátu, Miroslava Sklenáře, je jeho složení reprezentativní a jsou v něm zastoupeni "lidé z obou stran barikády" - tedy podnikatelé v kultuře i zástupci neziskových organizací.

Co na to Petr Kratochvíl?

Právě účast zástupců institucí, které se ucházejí o granty, ale kritizoval Petr Kratochvíl, spolumajitel divadla Ta Fantastika. Ten záhy oznámil, že podává žalobu na magistrát, protože se cítí poškozen rozdělováním grantů v předchozích letech.

A byla to i Kratochvílova žaloba na český stát u evropského soudu, která spor o granty už loni v létě odstartovala. Tehdejší systém, podle jeho argumentů, nedělal rozdíly mezi ziskovými a neziskovými organizacemi: dotace dával i ziskovým, ale ne všem - včetně jeho divadla.

Kratochvíl zahájil i arbitráž proti České republice, kterou pak ale stáhnul. To vyvolalo změny v grantovém systému, do kterých radní pro kulturu Milan Richter navrhnul i kontroverzní dotaci na vstupenku. Po protestech ji ale magistrát stejně jako další změny zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy