Kdo začal s nevěrou? Muž, nebo žena, ptají se v Dlouhé

Jitka Gráfová
19. 3. 2008 12:10
Hra o pokusu na lidech má ve středu premiéru
Foto: Martin Špelda - Divadlo v Dlouhé

Praha - Divadlo v Dlouhé bude od středy pátrat po nevěře. Premiéru má inscenace Experiment.

Francouzská hra vznikla před dvě stě padesáti lety a její autor Pierre Marivaux je u nás po Moliérovi a Beaumarchaisovi nejhranějším autorem francouzského klasického veseloherního repertoáru.

Pro Dlouhou ji nastudovala Hana Burešová a v repertoáru doplní adaptace knih Terryho Prachetta, Senekovu Faidru nebo volné pokračování hitu Hrdý Budžes s názvem Oněgin byl Rusák.

Téma Experimentu se točí okolo otázky, zda byl první nevěrný muž, či žena. K rozřešení sporu Knížete s Kněžnou sledují diváci laboratorní pokus: dva chlapci a dvě dívky, kteří byli dosud vychováváni v izolaci každý zvlášť a nepoznali nikoho jiného než své vychovatele, jsou poprvé konfrontováni nejprve se svým obrazem a posléze i mezi sebou navzájem.

V souladu s lidskou přirozeností se pak rodí první erotické okouzlení a láska, ale i sebeláska, žárlivost, touha dobývat i vlastnit.

Foto: Martin Špelda - Divadlo v Dlouhé

"Pod elegantním povrchem se skrývá velice břitký a ostrý pohled - i když nikdy ne zlý, Marivaux nebyl satirik. Kromě toho má hra značný filosofický náboj, což neznamená, že by neměla humor," říká dramaturg Štěpán Otčenášek.

Dostaví se i animální zvědavost stejně jako naivní upřímnost; testovaní jednají bez společenských masek, které dosud neznají. Zároveň zde autor nastiňuje pochybnosti nejen o lidském charakteru, ale především o smyslu a etice takového pokusu s lidmi.

"My kolem Marivauxe kroužíme už dlouho, protože je nám velmi blízký. Při novém pročítání jeho her nás zaujal právě Experiment, který podle nás nabyl velké aktuálnosti," dodává dramaturg.

V rolích čtyř mladých lidí podrobených tomuto experimentu se představí čerstvá držitelka Ceny Alfréda Radoka za ženský herecký výkon Helena Dvořáková, s ní Klára Oltová, Miloslav König a hostující Marek Němec.

Foto: Divadlo v Dlouhé

Kněžnu hraje Marie Turková, v roli Knížete alternují Tomáš Turek a Jan Vondráček, vychovatele Carisu a Mesrua ztvární Ivana Lokajová a Peter Varga.

Scénu připravil David Marek, hudbu vytvořil Jan Vondráček a o kostýmy se postarala Hana Fischerová.

Marivauxova hra La Dispute se u nás už hrála pod různými názvy jako Spor či Smlouva. Česky byla tato hra poprvé uvedena v roce 1990 v Divadle za branou II  právě v překladu Experiment. Pak se objevila ještě několikrát v různých divadlech a doplnila tak nejčastěji uváděný Marivauxův titul - Hru lásky a náhody.

 

Právě se děje

Další zprávy