Kávovou literární cenu může získat i Mladý Stalin

BBC, Hej
3. 1. 2008 12:30
Bývalé Whitebreadovy ceny zveřejnily seznam finalistů

Londýn - Britové už vědí, kterých pět finalistů se utká o prestižní titul Kniha roku a o 50 tisíc liber. Ceny Costa patří k nejprestižnějším ostrovním literárním oceněním. Trofeje dlouho známé jako Whitebreadovy se udělují od roku 1971; od loňska se jejich hlavním sponzorem stal kávový řetězec Costa.

Ceny se udělují dílům s vysokou literární hodnotou, která jsou zároveň čtenářsky přístupná publiku. To je jemný rozdíl oproti stejně proslulé Man Bookerově ceně.

Konečné výsledky a držitel titulu Kniha roku bude oznámen 22. ledna. Pět finalistů je zároveň vítězi jednotlivých kategorií.

Spisovatelka a hvězda stand-up comedy Alison Louise  Kennedy byla vyhlášena autorkou nejlepšího loňského románu. Dílo nazvané Den vypráví o střelci bombardéru z druhé světové války, který se stane komparzistou ve filmu o válečných vězních.

Porota míní, že je to mistrovské dílo o "možném znovuzrození mladého života zničeného válkou."

Nejlepší životopis má na kontě historik Simon Sebag Montefiore. Jeho Mladý Stalin vypráví o sovětském diktátorovi prý "všechno, co si od životopisu můžete přát". Podle poroty nabízí "vyčerpávající ponor, působivé téma a nádherně sepsaný příběh jedné z nejděsivějších postav moderních dějin".

Nejlepší debut patří bývalé pošťačce Catherine O´Flynn za její What Was Lost - příběh mísící humor i patos v chytře konstruovaném, poutavě tajemném příběhu, jak zní verdikt poroty.

Román se odehrává v nákupním centru a svádí dohromady bezpečnostního pracovníka, manažera obchodu s hudbou a dívku, která se v budově ztratila.

V kategorii  poezie byla vítězem vyhlášena Jean Sprackland se sbírkou Tilt - "obsahuje zručné a jemné básně, které vyprávějí o tom, co znamená být naživu."

Stef Penney
Stef Penney | Foto: BBC

Nejlepší dětskou knihu sepsala Ann Kelley. Jmenuje se Špaček (The Bower Bird) a podle poroty jde o vzácnou a krásnou kvalitní knihu, která vypráví o "světě plném lásky i smrti, krásy a pravdy z pohledu dvanáctileté dívky". Ta čeká na transplantaci srdce a protestuje proti tomu, že se její rodina stěhuje.

Autoři si jako vítězové dílčích kategorií přišli každý na pět tisíc liber. Celkový vítěz získá od organizátorů ještě desetkrát tolik.

V roce 2001 Whitberadovu dostala trilogie Philipa Pullmana Jeho temné esence, respektive její závěrečný díl Jantarové kukátko. A to nejen v dětské kategorii, ale i jako Kniha roku.

Prý jako první dílo pro malé a mladé čtenáře dosáhlo takového úspěchu. Na něj se teď (nejspíš marně) snaží v kinech navázat adaptace prvního dílu, snímek Zlatý kompas s Nicole Kidmanovou.

Loni celkové vítězství připadlo Londýňance Stef Penneyové s knihou Něžnost vlků.

 

 

Právě se děje

Další zprávy