Jožka Lipnik se nechá veřejně ponížit Bez zábradlí

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 3. 2008 9:00
O jednom krutém vztahu, ktzerý trvá už léta
Jožka Lipnik (Václav Rašilov) a Herman Schlechtfreund (Eduard Jenický)
Jožka Lipnik (Václav Rašilov) a Herman Schlechtfreund (Eduard Jenický) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na jeviště pražského Divadla Bez zábradlí 5. dubna vejde jistým krokem slavný německý spisovatel Hermann Schlechtfreund a za ním přicupitá i začínající básník a Hermannův věčný obdivovatel Jožka Lipnik.

Dvě zásadní postavy, které žijí v dnes už dvoudílném komiksu Sloni v Marienbadu -  ale často se vycházejí týrat i mezi diváky. Autory komiksu jsou Vojtěch Mašek a Džian Baban.

Předchozí díly scénického cyklu Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! měly místo spíš na menších scénách typu pražského Divadla Nablízko; nedávno se dvojice představila v rámci festivalu Malá inventura.

Na podiu obě figury zastupují herci Václav Rašilov a Eduard Jenický: čtou jejich dialogy na nejrůznější témata od sexuálního života pana Hermanna až po politickou angažovanost pana Jožky.

Hermann Jožku na jejich pravidelných setkáních pranýřuje, ponižuje a zesměšňuje; jejich krutý vztah trvá už dlouhá léta a má podobu drogové závislosti. 

Jožka Lipnik z představení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát
Jožka Lipnik z představení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát | Foto: Aktuálně.cz

Jak byste se představili sami?
HS:
Milá slečno, kdo neví, co sem zač a co sem pro tudle planetu na kulturnim poli udělal, ten je beznadějnej ignorant a nemá cenu s nim ztrácet čas, šajse!
JL: Já pana Hermanna rád představím a sebe... sebe ani představovat nemusím anebo když na konci rozhovoru zbyde chvilka času, tak...
HS: Tak halt! Pane Jožko! Nikdo mě tady nebude proti mojí vůli představovat!
JL: Jistě, ano... promiňte, pane Hermanne... chtěl jsem jenom říct, že jste podle mého názoru největší žijící spisovatel a myslitel...

A jak byste představil pána vedle vás, pane Hermanne?
HS: Tak na tuhle votázku vodpovim moc rád, poněvadž pan Lipnik je perzóna, která by měla bejt pořád připomínaná a zmiňovaná!
JL: Ale pane Hermanne...to si ani nezasloužím...
HS: Navopak! Ste tak nicotnej a bezvýznamnej, že vám na každym kroku z mýho vobejváku na hajzlík hrozí, že uklouznete a slítnete rovnou do hlubin zapomnění a já nedovolim, abyste mě stáhnul s sebou! Takže opakuju: pan Lipnik je bezvýznamnej novinář a zkrachovalej básník, kterej se vloudil do mýho kvartýru, kde ze mě tahá informace vo smyslu bytí a vyjídá mojí už beztak dost prázdnou ledničku. Punkt! Tečka! Máte to?

Osoby a obsazení

  • Hermann Schlechtfreund (Eduard Jenický)
    87 let, přední německý spisovatel, autor slavného pamfletu Poetika nesmyslu, renomovaný nakladatel, disident a konfident. Žije v ústraní ve své mnichovské rezidenci, s nikým se nestýká, jediným jeho věrným obdivovatelem je novinář a básník Jožka Lipnik.
  • Jožka Lipnik (Václav Rašilov)
    37 let, začínající básník a snílek, novinář, scenárista, fejetonista. Věčně stíhán pochybnostmi o smyslu všeho, o smyslu sebe, o tom, zda je při smyslech, o své sexuální orientaci. Bezmezně obdivuje spisovatele a nakladatele Hermanna Schlechtfreunda a prakticky celý svůj život zasvětil studiu jeho díla a osobnosti. S nikým jiným se nestýká.
  • Dvojice vystoupí v Divadle Bez zábradlí 5. dubna v rámci nově vznikajícího cyklu "Divadlo před oponou". V rámci cyklu budou uváděny inscenace nebo inscenovaná čtení divadelních textů postavených na dialogu, s maximálním využitím minima rekvizit a jevištní techniky.
    www.tichysyndikat.cz

Jak byste vaše představení doporučili těm, kdo ho neznají?
HS:
Kdo se chce ještě zaživa stát vohromnym, bdělym, soustředěnym bzučícím monstrvědomím, čirym absolutnem, tomu stačí, když si přečte pár glos z mý slavný Poetiky nesmyslu, anebo vyslechne několik rad, který sem dával tady panu Lipnikovi během řady let jeho votravnejch návštěv...
JL: Musím přiznat, že na těchto radách jsem bohužel nebo bohudík už zcela závislý, a byl bych jedině rád, kdyby nás... hermannofilů, hi hi, bylo víc...
HS: Sem něco, jako bejval v šedesátejch letech fenmetrák*, ať už si moje myšlenky čtete v mym díle nebo vám je deklamuje nějakej herec nebo recitátor, musíte to slyšet znova a znova furt pryč, a tak chodíte furt pryč a cálujete! Tak choďte a cálujte! Vídrzén!

Nahrávky vašich rozhovorů zprostředkovali veřejnosti Vojtěch Mašek s Džianem Babanem...
HS: Tak halt! Kdo jim ty nahrávky předal? Byli sme vodposlouchávaný? Někdo nasadil do mý rezidence štěnice?
JL: To já, pane Hermanne, já jim je poskytl...
HS: Udal si nás?! Udal si mě?!
JL: Tak to není, já... Neměl jsem na činži a musel jsem se nějak živit... Oni ty nahrávky ode mne koupili...
HS: Za kolik ojro? Chci půlku!
JL: Obávám se, že jsem ji už utratil za léky, pane Hermanne...
HS: Pan Lipnik je zatracenej morfinista!

Jak vnímáte váš přesun na prkna Divadla Bez zábradlí? Pane Hermanne, pane Jožko?
HS: Vo žádnym přesunu nic nevim! Nikam se přesouvat nebudu! Sem starej člověk, nemám už na podobný vojenský manévry nohy! Krom toho, já mířim leda do Burgteátru, vostatní prkna mě nezajímaj...
JL: Mám radost z toho, že scénické záznamy našich rozhovorů uslyší širší publikum a svět na nás, totiž... pardon, svět na pana Hermanna nezapomene!

*Pan Schlechtfreund má patrně na mysli fenmetrazin, látku s psychostimulačním účinkem. Fenmetrazin snižuje rovněž chuť k jídlu a zesiluje činnost sympatického nervového systému. Existuje riziko vzniku závislosti. 

 

Právě se děje

Další zprávy