Havlovo Odcházení se uchází o Cenu Divadelních novin

Kultura Kultura, Red Kul
2. 10. 2008 14:55
Ocenění budou rozdána 10. října ve Státní opeře
Dramatik Václav Havel a režisér David Radok.
Dramatik Václav Havel a režisér David Radok. | Foto: Reuters

Praha- Inscenace Hrdiny Západu z Činoherního klubu a nová hra Václava Havla Odcházení v pražské Arše se nejčastěji objevují v nominacích na Cenu Sazky a Divadelních novin, jež spolu s cenami Thálie a Alfréda Radoka k trojici nejvýznamnějších divadelních ocenění v Česku.

Udílí se od roku 2001 v pěti kategoriích: alternativní divadlo, tanec a balet, hudební divadlo, činohra a herecký výkon sezóny bez ohledu na žánr. Jsou spojeny s finanční částkou 150 000 korun, vítěz kategorie za výkon sezony získá 200 000 korun. Letos budou rozdány 10. října ve Státní opeře Praha.

Do nominací za herecký výkon bez ohledu na žánr zařadili divadelní kritici - jak informuje serveru České noviny.cz - Danielu Kolářovou (Mechtild v inscenaci Temně lákavý svět v Divadle Komedie), Františka Němce (role Cecila v inscenaci Ledňáček v pražském Divadle Ungelt), Zuzanu Stivínovou (Irena v inscenaci Odcházení v Divadle Archa) a Jaroslava Plesla (role Christyho Mahona v inscenaci Hrdina západu v Činoherním klubu).

Proces
Proces | Foto: Divadlo Komedie

V kategorii Činohra soutěží Jan Mikulášek za režii inscenace Evžen Oněgin v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, Ondřej Sokol za Hrdinu západu v pražském Činoherním klubu, Dušan Pařízek jako režisér inscenace Proces v Divadle Komedie - ta už se stala inscenací roku 2007 - a David Radok za režii Havlova Odcházení v pražském Divadle Archa. Radok ten už jednu Cenu DN získal, hned v premiérovém ročníku za režii operního Vojcka v Národním divadle.

V oblasti hudebního divadla jsou v nominacích pěvkyně Soňa Červená v opeře Zítra se bude... uvedené v Národním divadle v Praze a také autoři tohoto projektu Aleš Březina a Jiří Nekvasil, dále Stanislav Moša za režii muzikálu Fame v Městském divadle v Brně a Ivan Kusnjer za titulní roli v opeře Falstaff nastudované v pražském Národním divadle.

Taneční a baletní kategorie zahrnuje nominace choreografů Václava Kuneše a Jozefa Fručka (představení Small Hour souboru 420 People v pražském Divadle Archa, respektive představení Holdin' Fast souboru DOT 504 v pražském Ponci), Zuzana Susová byla navržena jako "M" v baletu Causa Carmen v Národním divadle v Praze a Martin Vraný coby Mistr v inscenaci Mistr a žák uvedené v Divadle Archa v Praze.

Kategorie Alternativní divadlo obsahuje nominace Jiřího Adámka za autorství inscenace Evropané uvedené v Roxy NoD v Praze, Petra a Matěje Formanových za koncepci a režii inscenace Obludárium v produkci vlastní scény, Jiřího Havelky za režii inscenace Společenské tance uvedené v pražském Divadle Disk a také Davida Prachaře za herecký přístup v inscenaci Neúplný sen, uvedené v produkci Studia Damúza v Roxy NoD v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy