Havel z Londýna neodchází. Okupuje Pomerančovník

Dominik Jandl, djl
20. 9. 2008 20:30
Jeho Odcházení hraje Orange Tree do konce roku
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Londýn - Zatím poslední hra dramatika a československého a českého exprezidenta Václava Havla má za sebou premiéru v angličtině. Konala se v pátek za velkého zájmu v londýnském divadle Orange Tree, tedy Pomerančovníku.

Světovou premiéru mělo Odcházení v květnu v režii Davida Radoka, po dlouhém putování se nakonec odehrála v pražském Divadle Archa.

Londýnská scéna bude hru uvádět nepřetržitě až do konce roku, konkrétně do 13. prosince. Lístky na hru o kancléři Riegrovi, jenž prožívá spolu s celou rodinou traumata spojená s odchodem z úřadu, jsou na několik představení dopředu vyprodané.

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Návrat dramatika Havla: jak přicházelo Odcházení
Recenze Odcházení: Havel neztratil cit pro absurditu
Ukázky z Odcházení. Aneb Rieger už není kancléř

Případní zájemci o zhlédnutí Odcházení v Shakespearově řeči ale nemusí zoufat. Na vzdálenější data je jich zatím dostatek vstupenek volných.

Kromě Odcházení uvede divadlo také starší Havlovy kusy: Horský hotel a Audienci. Havel je tak na repertoáru nevelkého divadla s dobrým renomé až do konce roku.

O tom, proč premiéru Havlova odcházení uvedlo právě Orange Tree, informuje londýnský online deník This is Local London. Právě experimentální Pomerančovník totiž v roce 1977 uvedlo hru Audience.

Od jejího uvedení si neslibovalo nic víc než trochu pozornosti Havlovi, tomuto "obskurnímu" dramatikovi. Následné události v Československu související s Chartou 77 a represe vůči chartistům však londýnským divadelníkům dalo impuls k aktivitě v "československé otázce".

Díky tomu si scéna vytvořila image, na které si zakládá až dodnes. "Najednou jsme byli spojeni s jedním z nejznámějších tvůrců na světě. Psali jsme články do novin, uvedli další jeho hry a donesli na československou ambasádu petici," popsal to režisér představení a Havlův přítel Sam Walters."Stali jsme se místem, kde se scházeli Češi a postupně jsme si s Havlem na dálku vytvořili vztah."

A jak vidí hru Leaving? "Když jsem poprvé Odcházení četl, myslel jsem, že to bude o dobrém muži, ale ve skutečnosti v té hře nevystupují ani dobří, ani zlí lidé. Je to prostě o tom, jak politik říká, co se stane, až nebude mít moc. A pak, když skutečně skončí, vlastně ani neví, co má dělat," popsal hru Walters.

Hru přetlumočil tradiční překladatel mnoha českých autorů do angličtiny a "přítel Plastic People" Paul Wilson; v hlavní roli kancléře Riegera se představil Geoffrey Bevers.

"Odcházení má absolutně univerzální témačlověka, který odchází z politické funkce a má obrovské potíže. Tady ta hra, postkomunistická hra, má myslím daleko větší šance vyznít ve světě," věří Wilson.

Havel se přijede do Londýna podívat příští pátek.

 

Právě se děje

Další zprávy