Havel: Mám o filmovém Odcházení dost přesnou představu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 5. 2010 7:55
Exprezident usedne na režisérskou židli 2. července
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Praha - celovečerní hraný film Odcházení, který podle své stejnojmenné hry natočí poprvé v roli režiséra exprezident Václav Havel, se má v kinech objevit na jaře příštího roku. Rozpočet projektu, který se začne natáčet 2. července, je 44 milionů korun.

Hlavní role v komorním dramatu, které bylo poprvé uvedeno v květnu 2008 v pražském Divadle Archa, ztvární Josef Abrhám a Dagmar Havlová. Ta se měla původně objevit i na divadelním jevišti vedle Jana Třísky; kvůli zdravotní indispozici však ze zkoušek režiséra Davida Radoka odstoupila a nahradila ji Zuzana Stivínová.

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Návrat dramatika Havla: jak přicházelo Odcházení
Recenze Odcházení: Havel neztratil cit pro absurditu
Ukázky z Odcházení. Aneb Rieger už není kancléř

Inscenace měla v lednu v Arše 60. reprízu; v další sérii se tam objeví koncem června. "Pocházím z částečně filmařské rodiny, můj strýc zakládal československou kinematografii, budoval ateliéry na Barrandově, naše rodina vystavěla palác Lucerna, v němž bylo první velké pražské kino," píše Havel v brožuře připravovaných projektů, kterou právě vydalo České filmové centrum.

Přiznává, že i možná trochu pod vlivem tohoto rodinného zázemí chtěl být odmalička filmovým režisérem, ale politické poměry mu to nedovolily. 

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát

"A tak se po delším váhání dávám k filmu až teď, tak říkajíc v závěru své veřejné kariéry. Rád bych, vlastně poprvé v životě, sám interpretoval svou dramatickou látku. Mám o chystaném filmu dost přesnou představu, mám do práce chuť, mám dobré spolupracovníky a film je obsazen výbornými herci. Chci relativní nezkušenost obrátit v klad: snadněji se, doufám, vyvaruji různých návyků, klišé a konvencí," konstatuje Havel.

Za kamerou bude Jan Malíř, snímek sestříhá Jiří Brožek, hudbu složí Michal Pavlíček a výtvarníkem bude Ondřej Nekvasil. Film Odcházení vznikne v produkci společnosti BUC-Film Jaroslava Boučka.

V dalších rolích se objeví Vlasta Chramostová (obsazená jako jediná z původní inscenace opět do role babičky) a dále Ivana Uhlířová, Eva Holubová, Barbora Seidlová, Jan Budař, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Stanislav Zindulka, Jan Kraus, Jiří Macháček, Miroslav Krobot, Jaroslav Dušek, Josef Polášek a Pavel Landovský.

Hra bývalého prezidenta patřila k nejsledovanějším premiérám roku 2008. Doposud byla nastudována ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, měl premiéry v Polsku, Británii, Německu, Bulharsku a Chorvatsku. Dánská a zároveň skandinávská premiéra se 4. února uskutečnila v Odense. Na konec května se připravuje americká premiéra ve Filadelfii, kam Havel odjede s manželkou Dagmar.

Informace o chystaném snímku se poprvé objevila loni v červnu. Současně s tím, že na poslední chvíli byl zrušen televizní záznam hry z představení v Arše, protože by to "mohl ohrozit zájmy producenta" stejnojmenného filmu.

Zatím se Havel objevil jen před kamerou. Před revolucí ji drželi hlavně příslušníci StB, po revoluci televizní štáby a dokumentaristé. Z poslední doby patří k havlovským dokumentům Občan Havel Míry Janka a Pavla Kouteckého a Občan Havel přikuluje od spisovatele Jana Nováka a jeho syna.

V roli sebe sama coby prvního českého prezidenta se Havel objevil i v hraných filmech: v Kamenném mostě Tomáše Vorla a Horem pádem Jana Hřebejka. Hereckou dráhu nicméně odstartoval už v roce 1965 ve filmu Pavla Juráčka Každý mladý muž.

Foto: Jaroslav Prokop

Hra Odcházení o nelehkém loučení s mocí měla nejnověji měla premiéru 1. dubna ve Švédsku ve Stockholm Stadsteater.  Stejně jako Odcházení nejdřív rozdělilo divadelní kritiky v Česku, také v jiných zemích byly ohlasy pochvalné i kritické - a Švédsko nebylo výjimkou.

List Expressen popisoval jistou rezignovanost hry a kolotoč frašky, který jedinkrát nezrychlí. Odcházení není klíčové drama, spíš osobní zúčtování, napsal list s tím, že Havlova zasloužená pověst je lepší než jeho nová hra.

Po zhlédnutí Audience, která tu měla premiéru o týden později, se pak recenzent ptal i na to, zda se mají Havlovy hry v současnosti hrát. "Pokud ano, musely by se vyzdvihnout ze blednoucího historického kontextu a rozšířit platnost. Musí se také hrát v jiném světle než pod hrdinskou gloriolou spisovatele, ať už je jakkoli zasloužená," soudí.

List Svenska Dagbladet naopak Havlovo Odcházení chválil jako "vtipné dílo o moci a sexualitě, o jemném rozdílu mezi organizací a chaosem, o tisku jako agentu moci, o výměnných obchodech a o důležitosti toho nikdy nepsat erotické dopisy".

"Odcházení není jen autobiografický text. Je to dílo o tom, co dělá moc s lidmi, a o politice jako džungli. Zachycuje s odevzdaným černým humorem novou dobu bezohledného komercialismu. Je to smutná píseň o zašlém idealismu a symbolické dílo o dědictví," konstatoval list.

 

Právě se děje

Další zprávy