Galerii Jaroslava Fragnera povede urbanistka Plášková

ČTK ČTK
29. 12. 2022 15:24
Galerii Jaroslava Fragnera povede urbanistka Plášková

Dlouhodobější budou výstavy a projekty, které uspořádá pražská Galerie Jaroslava Fragnera pod vedením nové ředitelky Karolíny Pláškové. Její nástup do funkce oznámilo České vysoké učení technické v Praze, jemuž budova na Betlémském náměstí patří.

Galerie zde funguje od roku 1954, postupně ji spravovaly Svaz českých architektů, Obec českých architektů či naposledy Nadace české architektury. Od ní budovu s galerií předloni koupilo ČVUT. V areálu má výhledově vzniknout také informační centrum s kavárnou, v historickém podzemí přibude gastronomické zařízení. Rekonstrukce si vyžádá krátké uzavření prostor.

Novou šéfku galerie, jež se jako jedna z mála v Česku věnuje výhradně architektuře, vybrala odborná komise. Plášková je urbanistka a kurátorka. Studovala architekturu v Brně, Lichtenštejnsku nebo Vídni, spolupracovala na přednáškovém cyklu o vzdělávání v architektuře nebo konceptu takzvaného nerůstu. Poslední roky se podílela na výstavním programu galerie fungující pod Fakultou architektury Vysokého učení technického v Brně.

"S ohledem na systém financování kultury a personální a ekologickou udržitelnost nedává smysl vytvářet tlak na kvantitativní produkci," říká teď Plášková, pod jejímž vedením galerie připraví čtyři až pět koncepčních výstav ročně, vždy s doprovodným programem zahrnujícím přednášky, sympozia nebo třeba filmové projekce. Letos chystá přehlídky o pracovních podmínkách, vystavování architektury, památkové ochraně pražské poválečné architektury nebo bydlení v hlavním městě.

 

Právě se děje

Další zprávy