Filharmonikům se nelíbí osoba ani volba nového ředitele

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 5. 2010 14:09
Po Darjaninovi je šéfem tělesa bývalý šéf ČRo Kasík
Foto: Rozhlas.cz

Praha - Hudebníci České filharmonie nejsou spokojeni se způsobem, jakým ministr kultury Václav Riedlbauch řeší situaci v orchestru. Filharmonikům se nelíbí, že nového ředitele jmenoval ve středu bez konkurzu. Nelíbí se jim ani osoba nového ředitele.

"Je to týž Václav Kasík, který byl odvolán z funkce ředitele Českého rozhlasu pro závažná finanční pochybení," říká předsedkyně Umělecké rady ČF Jana Brožková.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Čtěte také:
Filharmonii povede po Darjaninovi bývalý šéf ČRo Kasík
Filharmonii by mohl dočasně vést exministr Miller
Česká filharmonie podala trestní oznámení na ministra

Jmenovací dekret Kasíka, který ministr novému řediteli předal v době, kdy byl orchestr na zájezdu, je podle ní na dobu neurčitou. "V této chvíli nejde o Vladimíra Darjanina, ale o apel na celou naší společnost, která by neměla připustit, aby se podobná mocenská zvůle stala normou chování, v tomto případě provizorních ministerských úředníků," tvrdí filharmonici.

Ministr bývalého ředitele ČF Darjanina odvolal tři týdny před parlamentními volbami a teoretickým koncem mandátu úřednické vlády.   Důvodem jeho rozhodnutí byly nedostatky v hospodaření. Ty však vytýká i Darjanin Riedlbauchovi, který filharmonii vedl před ním. Podle orchestru jedná Riedlbauch ve střetu zájmů a jeho kroky vůči Darjaninovi jsou podle hudebníků vedeny výrazně po osobní rovině.

S Riedlbauchem měl orchestr ke konci jeho osmiletého působení spor především kvůli rozdílnému výkladu autorského práva, hudebníci kvůli tomu v roce 2008 ani neumožnili pořizovat nahrávky z Pražského jara.

Foto: Archiv

Riedlbauchovi měl skončit mandát s koncem roku 2008, v létě ale tehdejší ministr kultury Václav Jehlička vypsal na jeho místo konkurz. Do něj se Riedlbauch nepřihlásil, ve funkci tedy pokračovat nechtěl.

Pro Darjanina hlasovalo pět z devíti členů výběrové komise, Jehlička jej v listopadu 2008 jmenoval s nástupem do funkce 1. července 2009. Orchestr zkušeného manažera vítal; Darjanin ukončil spor o autorská práva a deklaroval, že by rád zvedl muzikantům platy.

Orchestr za odvolaným ředitelem stále stojí, na protest proti jeho odchodu dokonce zrušil koncert. Případné další veřejné protesty, které by reagovaly nejen na Darjaninovo odvolání, ale i na instalaci Kasíka do čela ČF, podle Brožkové hudebníci pečlivě zvažují.

Kasík se s členy orchestru, kteří se ve čtvrtek vrátili z desetidenního zájezdu ve Španělsku, zatím nesetkal. Podle Brožkové zatím kontaktoval administrativní pracovníky, s hudebníky by se měl sejít při první možné příležitosti, tedy při nedělní zkoušce.

Kasík vedl ČRo od roku 1999 po dvě funkční období. Loni v červenci jej rada rozhlasu odvolala a mezi důvody uvedla například předražení rekonstrukce budovy rozhlasu, kauzu vedoucího sekretariátu ČRo, který neměl lustrační osvědčení, nebo výběr Barbory Tachecí na post ředitelky Radiožurnálu.

 

Právě se děje

Další zprávy