Česká filharmonie podala trestní oznámení na ministra

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
9. 5. 2010 8:00
Hráči chtějí zpět odvolaného ředitele Darjanina

Praha - Spor o odvolaného ředitele České filharmonie Vladimíra Darjanina se přiostřuje. Orchestr podal trestní oznámení na svého bývalého šéfa a současného ministra kultury Václava Riedlbaucha, který Darjanina v pátek zbavil funkce.

Hned týž den se filharmonici ředitele zastali a na protest zrušili koncert v Rudolfinu. Ministra vyzvali, aby své rozhodnutí přehodnotil, jinak chtějí v protestech pokračovat. Publiku přečetli prohlášení, v němž Riedlbauchův krok označili za zlovolné poškození orchestru.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Čtěte také:
Ministr odvolal šéfa ČF. Neměl prý potřebné znalosti
Melouchář Darjanin válčí s ministerstvem kultury

Diváci, kteří přišli na Symfonii č. 10 Gustava Mahlera pod vedením šéfdirigenta filharmonie Elijahu Inbala, reagovali bouřlivě. Po přečtení prohlášení ale část z nich vyjádřila orchestru podporu.

Foto: wikipedia.org

Jádrem mediálně propíraného sporu je otázka, kdo zavinil špatnou finanční situaci orchesrtu. Ministr oficiálně odvolal Darjanina pro neschopnost řídit orchestr a kvůli nedostakům v hodpodaření. Darjanin ale přešel do protiútoku: ze stejného důvodu podal orchestr na Riedlbaucha žalobu.

Nově najatý mediální zástupce filharmonie Jiří Hrabovský řekl, že trestní oznámení souvisí s výsledky auditu, který posuzoval i hospodaření v době před nástupem Darjanina.

Podle Hrabovského filharmonie za Riedlbaucha rozpustila rezervu ve výši 80 milionů korun; tím prý mohla být porušena finanční kázeň při správě svěřeného majetku. Ministerstvo kultury naopak už od prosince tvrdí, že prověrka hospodaření v letech 2003 až 2009 neodpovídá veřejnoprávní instituci. Závěry auditu mají prý minimální vypovídací hodnotu.

Ministerstvo vnímalo od počátku Darjaninovo působení jako sporné, vadilo mu angažmá v obchodních společnostech podnikajících v kultuře. Pro festival Dvořákova Praha, který Darjanin řídí, si od ČF pronajímal prostory; pro festival i pro filharmonii pracovala stejná reklamní agentura.

Audit byl nicméně ministerstva jen jedním důvodem k odvolání. "Vladimír Darjanin nemá potřebné znalosti pro řízení státní příspěvkové organizace - nejen v oblasti organizační, ale i ekonomické," znělo oficiální odůvodnění oficiální Darjaninova odvolání. 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Darjanin nejznámější tuzemské hudební těleso vedl necelý rok, vystřídal ve funkci právě Riedlbaucha. Ministr úřednické vlády šéfa ČF odvolal jen tři týdny před parlamentními volbami. Dočasným řízením filharmonie byla pověřena výkonná ředitelka ČF Kateřina Růžičková.

Ministrovy otázky

Důvody odvolání ministerstvo nejprve neuvedlo - neboť to prý není etické a zákon to nepožaduje. Poté však mluvčí úřadu zaslala vysvětlení. Ministr podle něho pozval Darjanina, aby vysvětlil nejasnosti v hospodaření a objasnil rozpočtové výhledy na rok 2011.

Prohlášení filharmoniků

Text prohlášení členů ČF k odvolání ředitele Vladimíra Darjanina z funkce.

Dokument přečetli divákům koncertu v Rudolfinu, který na protest proti rozhodnutí ministra kultury zrušili:

  • Členové České filharmonie prohlašují, že odvolání jejího ředitele pana V. Darjanina je hrubým a bezohledným zásahem do chodu České filharmonie. Stalo se tak bez jakéhokoli věrohodného zdůvodnění, a to den poté, kdy zástupce ministerstva kultury na včerejší tiskové konferenci všechny přítomné jednoznačně ujistil, že o odvolání V. Darjanina pan ministr Riedlbauch nikdy ani náznakem neuvažoval a neuvažuje.
  • Takovéto jednání, svou zákeřností připomínající padesátá léta, je porušením nejen politické kultury ale také všech norem slušnosti.
  • Ministr kultury zneužil svůj provizorní mandát pravděpodobně z obav z výsledků kontroly hospodaření v letech 2003-2009, kdy on sám byl naším ředitelem. Audit potvrdil v tomto hospodaření závažná pochybení, a odvolání ředitele Darjanina je snahou zamezit jejich zveřejnění.
  • Pro Českou filharmonii to mimo jiné znamená bezohledné zmaření mnoha rozpracovaných a pro ČF velmi důležitých projektů, které měly přispět k významnému posílení jejího mezinárodního postavení. Je to také zmaření velmi nadějně se rozvíjející spolupráce, která mezi naším orchestrem a panem Darjaninem probíhala na základě vzájemné důvěry a respektu. Této společně vybudované hodnoty jsme si velmi vážili, neboť jsme ji dlouhá léta postrádali.
  • Odvolání současného ředitele ČF V. Darjanina je zlovolným poškozením ČF, její dramatickou destabilizací a konec všem nadějím na slušnost a kulturu státu, ve kterém žijeme a který jsme až doposud téměř po celém světě s hrdostí reprezentovali.

Šéf nejznámějšího českého tělesa ale podle tiskové zprávy nebyl schopen odpovědět na žádnou z otázek. Ministrovi pouze opakoval, že odpověď zašle písemně.

Darjanin v prohlášení označil argumenty pro odvolání za lživé. "Potvrdily se tak spekulace o mém odvolání, které ministerstvo ještě včera vyvracelo. Jsem přesvědčen, že už je několik dní, možná i týdnů, vybrán můj nástupce," uvedl v pátek. Už ve čtvrtek Drajanin řekl, že jádrem jeho sporu s ministrem je audit.

Filharmonici požádali dopisem premiéra Jana Fischera, zda by se s ním mohli sejít. Pokud ministr Darjanina ve funkci nepotvrdí, jsou prý připraveni pokračovat v protestech i po příjezdu ze španělského turné. Vrátí se 18.května, poté mají v plánu Pražské jaro.

Odvolání Darjanina se podle hudebních kritiků kvůli dalo čekat jeho kontroverznímu jednání. Zapříčinil jej podle nich rozporuplnými činy i údajně arogantním chováním; ve svém úřadu prý předvedl marketingové fráze, ale žádný konkrétní krok.

Zároveň se ale domnívají, že Darjanin neměl možnost alespoň zčásti realizovat svou koncepci. K odvolání také zřejmě přispěly vyhrocené osobní vztahy mezi Darjaninem a ministrem kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy