Festival Fotograf podnikl invazi do ulic i na střechy

Filip Láb
31. 10. 2012 13:48
Dočasné oživení ulic Praze svědčí
Foto: Festival Fotograf

Recenze - Fotografie a veřejný prostor byly tématem letošního ročníku Festivalu Fotograf. Festival připravovaný týmem okolo Pavla Baňky a časopisu Fotograf se letos konal podruhé. Loňský premiérový ročník s tématem 80. let přinesl celou řadu fotografických výstav do malých pražských galerií. Letošní ročník měl název Mimo formát, a kromě řady tradičních výstav v galerijních prostorách, úspěšně vynesl fotografii ven z prostoru galerie přímo do ulic. Fotografické výstavy se v rámci festivalu objevily na nejrůznějších veřejných místech jako jsou výlohy, vývěsky, reklamy, nástěnky.

Foto: Festival Fotograf

Festival zkoumá pražský veřejný prostor, zkouší vrátit do ulic zpět život a vytvářet drobné niky a zóny, zpříjemňující veřejnosti každodenní pobyt ve sdílených prostorech a vytvářet důvody, proč ve veřejných prostorech trávit čas. Pokouší se decentními intervencemi umělců narušit současné fungování veřejného prostoru, jakožto místa zahlceného všudepřítomným reklamním vizuálním balastem či obsazené vyprázdněným turistickým ruchem. Alespoň dočasně tak nabourává obecnou nedůvěru české veřejnosti ke sdílenému, společnému prostoru města.

Festival Mimo formát v průběhu října představil celkem 24 výstav jak v tradičních galerijních prostorách, tak na místech méně obvyklých. Mezi ty klasické by patřila například výstava Billboardy a maják od Isabelle Arthuis v Galerii 35 Francouzského institutu, Zahradní erotika v Galerii Jelení od Jany Butzke, nebo výstava Zahrada Terezy Kabůrkové v Ateliéru Josefa Sudka. Samozřejmě v tomto konceptu festivalu nemohl chybět pouliční výstavní prostor Artwall na nábřeží Kapitána Jaroše, kde představilo svou politickou výpověd Bohatství národů  britské duo kennardphillipps. Podobně kriticky laděný je i projekt Ideologická graffiti Carlose Motty v galerii parásito.

Foto: Festival Fotograf

Médium fotografie je dlouhodobě předmětem zkoumání v díle umělců Václava Kopeckého a Jiřího Thýna. Kopecký v The 30 Gallery představil instalace s transferovanou fotografickou emulzí, Thýn naopak představil svou Základní studii 2, Nenarativní fotografii v neobvyklých  prostorách tropického skleníku Botanické zahrady.

Podobně Petra Pětiletá prezentovala své kresby vytvářené podle fotografií ve výloze galerie fenester, Petr Pufler, Lukáš Hájek a Zdeněk Porcal svými drobnými zásahy okupovali prostory kolem Galerie Fotograf a komunikačního prostoru Školská 28. Ivars Gravlejs představil svoje fotografické Kinetické plastiky v otočných válcích na jízdní řády v hale nádraží Holešovice. Fotografická instalace - vlajka s názvem Hlavu vzhůru od Tomáše Hrůzy vlaje nad domem ve Veletržní 17.

Foto: Festival Fotograf

Festival nicméně nepřinesl jen nákupní seznam s výčtem výstav, ale celou přehlídku expozic doplňoval bohatý doprovodný program po celou dobu trvání. Kromě obvyklých a nezbytných vernisáží to byly především přednášky a diskuze. Festival zahájilo přednáškou duo kennardphillips, problematice veřejného prostoru se věnoval Dennis Adams na přednášce na VŠUP, projekt Enemies of Good Art představila jeho zakladatelka Martina Mullaney s následnou diskuzí pod taktovkou Jiřiny Šiklové.

Foto: Festival Fotograf

Mezi největší doprovodné události festivalu pak patřilo celodenní Diskuzní fórum: Paralelní formáty ve Francouzském institutu. Zde se panelových diskuzí na témata Fotografie v médiích a Fotografie jako originál zúčastnil například teoretik umění Karel Císař, ředitelka Museum of Contemporary Photography v Chicagu Natasha Egan, vedoucí katedry fotografie na FAMU Robert Silverio či Eva Eicker z The Photographers Gallery v Londýně. Zajímavé diskuzní odpoledne zpříjemňovaly domácí Cakebreak dobrůtky, večer následoval křest 20 čísla časopisu Fotograf a oslava jeho 10 narozenin. 

Kromě toho byla součástí též malá galerijní noc Máme otevřeno, kdy byly galerie festivalu otevřeny dlouho do noci, zcela v souladu s konceptem festivalu potom byla i Festivalová cyklotour - prohlídka festivalových výstav ze sedel velocipedů. 

Fotograf předvedl, že fotografický festival je něco, co Praze víc než svědčí. Invaze umění do veřejného prostoru je přesně tím, co alespoň dočasně vrací do ulic zpět život, a spolu s dalšími pokusy (Automat, Zažít město jinak, farmářské trhy, atd) z posledních let tak přispívá k návratu normálního života do ulic města. Druhý ročník festivalu představuje úspěšnou evoluci loňské premiéry, a doufám, že i příslib dalších pokračování pro léta nadcházející.

Festival Fotograf - Mimo formát / Off Limits. 1. - 31. 10. 2012

 

Právě se děje

Další zprávy