La Scala zahájila "Aidou všech Aid"

Reuters, kul
8. 12. 2006 11:30
Milano - S přáním znovu se stát operním domem číslo jedna byla ve zrekonstruované La Scale otevřena nová sezóna.

Diváci při té příležitosti viděli Aidu Guiseppe Verdiho, kterou režíroval třiaosmdesátiletý Franco Zeffirelli. Vstupenky na všech jedenáct prosincových představení už byly vyprodány za 24 hodin, nejdražší lístek přitom stojí 2000 euro.

"Všichni bychom měli být dnes večer hrdí, protože se melodrama a italská opera vrací na výsluní," řekl Zefirrelli ve čtvrtek před italským předsedou vlády Romanem Prodim, německou kancléřkou Angelou Merkelovou nebo módní návrhářkou Donatellou Versace, kteří si premiéru nenechali ujít. Zároveň kritizoval zahraniční tvůrce, kteří podle něj nemají vztah k italskému dědictví a klasické opery inscenují moderně.

Na výpravě nové inscenace se nešetřilo.Velký příběh egyptského vojevůdce vůdce Radamese v podání tenoristy Roberta Alagniho, který se musí rozhodnout mezi oddaností faraónovi a láskou k etiopské princezně a otrokyni Aidě (sopranistka Violeta Urmana), si ve velkém finále vyžádal 310 tanečníků a zpěváků na jevišti. Tomu vévodí velká Tutanchamonova maska, kterou pokrývá 200 kilogramů zlatého prachu.

"Má to šokující efekt, pot, krev a slzy," řekl režisér o přestávce představení, kterou sám nazývá "Aidou všech Aid". Právě to by La Scale mělo vrátit dávný lesk a do pokladny přinést víc než 1,5 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy