Daniela Hodrová je letošní laureátkou Ceny Franze Kafky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 10. 2012 9:36
Spisovatelka loni získala Státní cenu za literaturu

Praha - Spisovatelka Daniela Hodrová převezme letošní Cenu Franze Kafky. Jedinou mezinárodní literární cenu pořádanou v Česku každoročně udílí Společnost Franze Kafky. Vybírá vždy autora, jehož dílo, výjimečné svou uměleckou kvalitou, oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Kafkovo.

Pětašedesátiletá Hodrová se literatuře věnuje také teoreticky a působila i jako nakladatelská redaktorka. Po studiích jazyků, (ruštiny, češtiny, francouzštiny) a srovnávací literatury na Univerzitě Karlově pracovala v nakladatelství Odeon. Od poloviny 70. let se věnuje badatelské práci v oboru teorie literatury v několika akademických ústavech.

Ve své nikterak lehké beletrii promýšlí možnosti a hranice románu, popisuje a zároveň zkoumá témata, jimž se věnuje jako vědkyně. K těm nejčastějším patří i zachycení literární postavy a zejména fenomén města, konkrétně Prahy.

K jejím nejznámějším knihám patří románová trilogie Trýznivé město (Kukly, Podobojí, Théta) či její nepřímé pokračování Město vidím... Pražské lokality spojují také čtyři variace ženského osudu v románu Perunův den.

V roce 2011 získala Daniela Hodrová Státní cenu za literaturu.

Hodrová se stala dvanáctou nositelkou Ceny Franze Kafky. Společnost ji každoročně uděluje autorovi, jehož dílo, výjimečné svou uměleckou kvalitou, oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Kafkovo. Jejími nositeli jsou Philip Roth, Ivan Klíma, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Arnošt Lustig, Peter Handke či Václav Havel.

 

Právě se děje

Další zprávy