John Banville je letošním laureátem Ceny Franze Kafky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 10. 2011 20:27
Cena je spojena s finanční odměnou 10 000 dolarů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Irský spisovatel John Banville v úterý v Praze převzal mezinárodní literární Cenu Franze Kafky 2011. Autor titulu Pražské obrázky - portrét jednoho města ve své děkovné řeči zmínil nejen odbornou porotu, ale i Kafku samého. Kromě gratulací přijal i bronzovou sošku Franze Kafky od Jaroslava Róny.

"Troufám si hádat, že kdyby tu dnes Kafka byl, jistě by užasl nad tím, že spisovatel z tak daleké země přebírá na Staroměstské radnici ocenění nesoucí jeho jméno," pronesl ve děkovné řeči autor, který se stal v pořadí 11. laureátem této ceny.

V odborné porotě letos zasedli britský nakladatel a vydavatel děl Samuela Becketta John Calder, francouzský literární kritik André Derval či germanista Kurt Krolop.

Literární kritik a spisovatel John Banville patří k nejvýznamnějším současným irským spisovatelům autorům; svou první knihu publikoval v roce 1970 (soubor povídek Long Lankin). Nyní je jako autor podepsán pod 18 romány. V Česku je znám například jeho román The Book of Evidence, kterou přeložil do češtiny Pavel Dominik; vyšla v roce 1999 pod názvem Kniha doličná. Za román The Sea z roku 2005 Banville získal prestižní Man Bookerovu cenu - česky titul vyšel v překladu Richarda Podaného s názvem Moře.

Jazykově vytříbený Banville byť dlouho byl především oblíbencem kritiků a porotců. Mnohé proto překvapil, že rok po Boekerovi vydal pod pseudonymem Benjamin Black detektivku. Od té doby napsal další čtyři kriminální romány; pod vlastním jménem vydal za tu dobu jediný „vážný" román The Infinities (Nekonečnosti, 2009).

Cenu každoročně uděluje Společnost Franze Kafky. Je určena autorovi, jehož dílo, výjimečné svou uměleckou kvalitou, oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost, náboženství a kulturu - tak jako Kafkovo dílo.

Udělována je za celou dosavadní tvorbu, přičemž alespoň jeden autorův titul musí být knižně vydán v českém jazyce. Cena je spojena s finanční odměnou 10 000 dolarů.

V minulosti si toto jediné mezinárodní literární ocenění v Česku odnesli Ivan Klíma, Haruki Murakami, Arnošt Lustig, Elfriede Jelineková či Harold Pinter, pozdější nositel Nobelovy ceny za literaturu. V loňském roce cenu převzal kontroverzní spisovatel Peter Handke.

 

Právě se děje

Další zprávy