Další náhled do duše ženy v Komedii

Zuzana Kiralyová
25. 11. 2005 6:00
Nedávno měla premiéru nová hra "o ženách" v režii Davida Jařaba - Hořké slzy Petry von Kantové .
Hořké slzy Petry von Kantové
Hořké slzy Petry von Kantové | Foto: Aktuálně.cz

Poté, co natočil film "o mužském světě" Vaterland - Lovecký deník, se režisér David Jařab na scéně Divadla Komedie pouští do jednoho náhledu do ženské duše za druhým. Po zpracování textu rakouské spisovatelky a dramatičky Elfriede Jelinekové v inscenaci Klára S jde tentokrát o německý text dramatika Fassbindera. "Divadelní tvorbu německého dramatika a filmaře Rainera Wernera Fassbindera české publikum téměř nezná. I proto se rozhodlo divadlo Komedie zařadit do svého repertoáru jeden z jeho nejhranějších divadelních textů," píše.

Na jedné scéně během úvodních několika doutníků divák prohlédne oblakem kouře do mysli módní návrhářky Petry von Kantové, opět velmi autenticky a skvěle zahrané Vandou Hybnerovou, která si hlavní roli zahrála již v Kláře S. Tentokrát hraje silnou, soběstačnou ženou s mužskou kariérou. Sama bez manžela svádí mladou modelku (Ivana Uhlířová) a hledá u ní něco, co postrádá v mužském světě. Nezáměrně na sebe ve vztahu bere roli muže, v slepotě lásky vyživuje vypočítavou krasavici, ale uvnitř zůstává slabou ženou toužící po něze a lásce.

Ženský svět na scéně uzavírá Petřina matka (Daniela Kolářová), která po smrti manžela přesedlala na "oslíka otřes se" své dcery, falešná přítelkyně (Gabriela Míčová) a všudypřítomná "pravá ruka" návrhářky (Dana Poláková) , kterou stejně jako svou ruku nevnímá až do chvíle, kdy ji ztratí.

Jak dopadne tento hybrid citlivé ženy s maskou silného muže v dnešním světě žen? "Nutnost zaujímat racionální postoje vůči své rodině, dceři a matce ji ale donutí přese všechno zoufalství ze své niterné hořkosti vystřízlivět," komentuje svou hru David Jařab.

 

Právě se děje

Další zprávy