Chladnější vrstvy vzduchu se rozvlní v MeetFactory

Klára Fleyberková
16. 5. 2013 14:47
Viktorie Čermáková zinscenovala novelu Chladnější vrstvy vzduchu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Viktorie Čermáková nazkoušela v Meet Factory adaptaci novely Chladnější vrstvy vzduchu mladé německé autorky Antje Rávic Strubel (1974), která za ní získala kupříkladu cenu Hermanna Hesseho. Premiéru lze vidět ve čtvrtek 16. května.

MeetFactory je centrum současného umění, v němž se střetávají tvůrci z celého světa. Díky mnoha prostorům, které skrývá, může najednou hostit hned několik akcí. Právě díky nim ale také nabízí neskutečné možnosti samotným autorům.

Režisérka a herečka Viktorie Čermáková
Režisérka a herečka Viktorie Čermáková | Foto: Aktuálně.cz

Viktorie Čermáková jich využila dosyta; spolu s (původem polskou) výtvarnicí Barbarou Wojtkowiak totiž inscenaci pojala jakožto site-specific projekt a umístila ji do chodby rezidenčního druhého patra, která se už po loňském filmovém večírku ukázala jako prostor mimořádné síly a inspirace. Hrát se tedy bude v několika ateliérech, ve sprchách či v kuchyňce.

Netradiční prostory ovšem zdaleka nejsou jediným lákadlem projektu. I samotný text v dramatizaci Matěje Samce, který je zároveň dramaturgen inscenace, je rozhodně pozoruhodný a pro někoho snad i dnes provokativní. Hovoří totiž o homosexuálním a tak trochu tajemném vztahu Anji, která přes léto pracuje jako vychovatelka ve vodáckém táboře, a záhadné krásné dívky. Ta Anje začne vaprávět zvláštní příběh a roztočí kolotoč bizarních událostí, které vyústí v tragický závěr.

Německá spisovatelka Antje Rávic Strubel
Německá spisovatelka Antje Rávic Strubel | Foto: Aktuálně.cz

"Vrtalo mi to hlavou, zdálo se mi že autorka něco opravdu riskuje, něco podstatného hledá, pokouší se vyslovit a pojmenovat. Zároveň mi to lezlo na nervy, ten román mě vlastně příšerně popouzel," popisuje režisérka zvláštní tajemství knižní předlohy.

Inscenace Chladnější vrstvy vzduchu tedy rozhodně seznámí zdejší diváky s textem, který by neměl zůstat nepovšimnut, a učiní tak skrze jedinečnou formu v jedinečném industriálním prostoru MeetFactory.

Tančit, pojídat květiny, pít šampus, provozovat sex na novém prostěradle, škrábat brambory či umírat v jezeře budou Anita Krausová z Činoherního studia v Ústí nad Lebem, Dana Marková, působící mj. v Činoherním klubu, Jakub Gottwald a Daniela Voráčková.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam do divadla?

 

Právě se děje

Další zprávy