Chalupeckého cena zná pět letošních finalistů

kul
14. 6. 2007 14:00
O prestižní trofej soutěží tři muži a dvě ženy

Praha - Mezinárodní porota Ceny Jindřicha Chalupeckého vybrala pět finalistů letošního klání. Šanci zvítězit v 18. ročníku mají Zbyněk Baladrán, Jakub Hošek, Eva Koťátková, Jan Nálevka a Pavla Sceránková.
   
"Do soutěže bylo v letošním roce nominováno či přihlášeno šestašedesát výtvarníků a skupin, nejvíce v dosavadní historii soutěže," oznámil jeden z organizátorů soutěže Dan Merta.

Letošní novinkou bude podoba finálové výstavy. Namísto společné přehlídky se bude konat pět výstav v pěti pražských galeriích. Vítěze prestižní soutěže pro výtvarníky do 35 let pořadatelé vyhlásí v polovině listopadu.

Laureát získá šestitýdenní pobyt v New Yorku, Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s ministerstvem kultury mu poskytne 100 tisíc korun na realizaci výstavy, uměleckého projektu nebo vydání katalogu. Od generálního partnera navíc dostane šek na 50 tisíc na podporu dalšího tvůrčího rozvoje.

Zbyněk Baladrán vytváří videoprojekce, prostorové instalace, kresby a textová schémata. Ve své nojnovější výstavě Slovník, která je do 1. července k vidění na Staroměstské radnici, je jeho hlavním námětem vzpomínání, kolektivní i individuální paměť a její selektivnost. Spoluzakladatel galerie Display čím dál čAstěji pracuje s textem.

Toho se dotýká i jako druhý finalista, malíř Jakub Hošek, který tvoří obrazy s grafickým, ornamentálním až kaligrafickým charakterem.

Eva Koťátková propojuje performanci a sochařství.  Jedna z účastnic na výstavě na HDP navazuje na tradici konceptuálního umění šedesátých let; její akce, objekty a kresby charakterizuje dadaistický humor.

Jan Nálevka podle organizátorů soutěže "vstřebává a subverzivně posouvá korporativní grafické techniky" a jeho projekty vyvolávají "osobitý placebo efekt s politickým přesahem".

Sochařka Pavla Sceránková využívá různě nalezené materiály a vytváří jejich nečekaná spojení.

Cena vznikla v roce 1990 byla z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka.

 

Právě se děje

Další zprávy