Chalupáři opět vyhlašují soutěž pro mladé výtvarníky

19. 2. 2012 13:24
Uzávěrka přihlášek do 23. ročníku je 31. května
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje 23. ročník soutěže pro mladé české výtvarníky. Uzávěrka přihlášek je do 31. května.

Do tradiční soutěže pro autory do 35 let se může přihlásit každý, kdo chce své dílo konfrontovat se současnou tuzemskou uměleckou scénou. Společnost také oslovila skupinu teoretiků a kurátorů, aby nominovali své tři adepty na cenu.

Pro každý ročník je jmenována mezinárodní odborná komise, která přihlášená díla posuzuje. Předsedou letošní bude stejně jako loni newyorský kurátor Muzea moderního umění Christian Rattemeyer.

"Složením odborné komise, která bude vybírat finalisty a následně hodnotit jejich díla, chceme zpochybnit lokální diskuse na téma klasických a nových médií. Naším záměrem je přitáhnout k ceně co nejvíce autorů i odborníků," připomněla cíle ceny Lenka Lindaurová, ředitelka společnosti.

V sedmičlenné porotě zasednou například historička umění Milena Bartlová, rakouský kurátor Georg Schöllhammer nebo umělci Daniel Balabán a Tomáš Lahoda.

Mark Ther
Mark Ther | Foto: Aktuálně.cz

Cena pro české mladé výtvarné umělce byla založena v roce 1990 z podnětu Václava Havla, dramatika a spisovatele, akademického malíře Theodora Pištěka a básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře. Nese jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa Jindřicha Chalupeckého.

Vítěz získává jako odměnu 100 000 korun na realizaci výstavy v pražské Galerii Václava Špály, absolvuje šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a dostane finanční odměnu ve výši 50 000 korun.

Mezinárodní komise bude vybírat finalisty 10. a 11. června. Jejich práce pak budou vystaveny v listopadu a prosinci v Domě pánů z Kunštátu v Brně. Laureát pro letošní rok bude vybrán v průběhu výstavy. Vítěz obdrží 150 tisíc korun a možnost dvou studijních pobytů v zahraničí, kde může také realizovat své výstavy.

Loni získal ocenění Mark Ther - vůbec poprvé tak porotci ocenili autora videa a krátkých filmů. Cenu vyhrál Ther s videem, kde popisuje hororový příběh ztracených dětí ze sudetských severních Čech.

Do roku 2000 byla cena spojována s Národní galerií; po rozbrojích vyvolaných v roce 2000 střetem mezi Milanem Knížákem a Davidem Černým však toto umělecké manželství skončilo. Poslední roky se konala v holešovickém centru Dox, ale organizátoři chtějí střídat Prahu s Brnem. 

 

Právě se děje

Další zprávy