Cézannův rok pokračuje v Paříži výstavou

ČTK
1. 3. 2006 16:00
Paříž - V Paříži byla zahájena výstava děl dvou velkých postav moderního malířství, Paula Cézanna a Camilla Pissarra.

Výstavu mohou zájemci navštívit v pařížském muzeu d'Orsay. Je na ní shromážděno na šedesát obrazů obou umělců z let 1865 až 1885, kdy spolu udržovali velmi úzké vztahy.

Na uspořádání akce se výrazně podílel Pissarrův pravnuk Joachim Pissarro, který pracuje jako konzervátor Muzea moderního umění v New Yorku. Jeho cílem bylo ukázat, jak se oba umělci v uvedeném období vzájemně ovlivňovali.

Obrazy, často s podobnými nebo i totožnými náměty, pocházejí z muzeí i soukromých sbírek především z Francie a Spojených států, ale také z Německa, Švýcarska, Ruska a dalších zemí.

Výstava, která potrvá do 28. května, je jednou ze dvou hlavních akcí, jimiž si Francie připomíná letošní sté výročí Cézannova úmrtí. Druhou bude samostatná Cézannova výstava v Aix-en-Provence od 9. června do 17. září.

Francie prohlásila letošek za Cézannův rok a Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila sté výročí Cézannova úmrtí mezi letošní světová kulturní výročí.

Cézanne (1839 - 1906) bývá označován za "otce moderny". S Pissarrem (1830 - 1903) se poznal v roce 1861. V dalších letech oba často zpracovávali tytéž náměty. Po tvůrčí stránce se rozešli v roce 1885, ale jejich korespondence s třetími osobami ukazuje, že si jeden druhého dál vážil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy