Čeští designéři otevřeli v Šanghaji Archiv zázraků

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 8. 2010 22:20
V českém pavilonu EXPO začaly týdny designu
Foto: Aktuálně.cz

Šanghaj - Otevřením výstavy Archiv zázraků v českém pavilonu na Všeobecné světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji začaly týdny českého designu. V režii Designbloku Praha a skupiny Olgoj Chorchoj se v multimediální hale představí deset českých designérů.

Všechny exponáty vyrobeny výhradně pro EXPO. "Výstava vznikala rok a pracovali jsme na ní s deseti předními designéry," říká kurátorka výstavy Jana Zielinski, která je jedním ze zakladatelů pravidelné pražské přehlídky českého designu Designblok. Zajímalo nás, jak zpracují témata, která ovlivňují náš život, a kromě tohoto zadání měli pro tvorbu úplnou svobodu."

Foto: Aktuálně.cz

Zúčastnění návrháři pojali archiv zázraků jako sumu lidských zkušeností spojených se vzpomínkami a otiskli je do širokého spektra materiálů. Jejich práce jdou přitom nezřídka proti tomu, co běžně dělají. Módní návrhářka Liběna Rochová zobrazila pomocí papíru téma létání. Známá minimalistická šperkařka českého původu Eva Eisler si zvolila téma Světlo a prostor, které zobrazila ve skle a v plastu corianu.

Návrhářka Hana Zárubová si pro téma Obraz vybrala nanotechnologie a duté vlákno a sklář Rony Plesl zůstal u broušeného a foukaného skla pro zobrazení tématu půda. Mezi dalšími vystavujícími jsou Daniel Piršč, fotograf Salim Issa, René Šulc, Hippos Design a skupina Olgoj Chorchoj.

Pojítkem instalací je bílý terén pod skleněným stromem a černobílý filmový příběh režiséra Tomáše Luňáka promítaný na jeho pozadí.

Čtěte také:
Zlatá kapka je připravená k cestě na EXPO do Šanghaje

"Jde o design příběhů, a kde jinde lépe vyprávět příběhy, než pod stromem, a z čeho jiného by měl být český strom než ze skla," nastínil další kurátor z Designbloku Jiří Macek.

Týdny českého designu potrvají do 31.srpna. Kromě Archivu zázraků zahrnují i módní přehlídku na šanghajské historické nábřežní třídě a následnou instalaci modelů.

 

Právě se děje

Další zprávy