Broadway měla letos rekordní tržby

čtk
28. 12. 2005 10:00
New York - Divadla na newyorské Boadwayi zaznamenala letos mimořádné úspěchy, které se promítly i do rekordních tržeb.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Od začátku roku do poloviny prosince prodala vstupenky za 809 milionů dolarů, což je nejen o osm procent více
než loni, ale také nejvíc v historii.

Z údajů Svazu amerických divadel a producentů vyplývá, že na Broadwayi bylo prodáno 81 procent všech lístků, nejvíce od roku 1997. Roste také průměrná návštěvnost v hledištích a příjem na představení.

Letošní kasovní úspěch dávají odborníci do souvislosti s kvalitou her, z nichž řada získala ocenění nebo byla alespoň nominována v prestižní soutěži Tony Awards. Všechna představení ucházející se o slavné "Toničky" v muzikálové kategorii jsou stále na repertoáru broadwayských scén. Kromě toho se v programech divadel i nadále objevují hity předcházející sezony Avenue Q a Wicked, což je považováno za velmi ojedinělý jev.

Současná broadwayská dramaturgie přitahuje stále širší publikum jak z hlediska věku, tak etnického původu a roli hrají i další faktory. Rozmanitost forem totiž láká nejen tradiční obecenstvo, ale i diváky, kteří dosud divadelní zábavu nevyhledávali.

Na rostoucí popularitě divadel se podílejí i slavní herci jako například Nathan Lane a Matthew Broderick v Podivném páru Neila Simona, který stále přitahuje davy diváků. Divadelní kritici připomínají, že hity jako tento mohou být skutečným dobrodiním pro finanční úspěch celého dramatického oboru.

"V současném elektronickém věku je mnoho levnějších a dostupnějších alternativ, než divadlo," uvedl publicista Bill Evans. "Ale když diváci přijdou do divadla a zažijí vzrušení a sílu živého představení, získávají cosi, co nemohou dostat nikde jinde."

 

Právě se děje

Další zprávy