Brněnská Wannieck gallery v dubnu zavře. Zřejmě navždy

ČTK ČTK
28. 3. 2013 13:55
Presižní brněnská galerie začne 2. dubna vyklízet prostor
Galerie Wannieck
Galerie Wannieck | Foto: Galerie Wannieck

Brno - Brněnské Wannieck gallery se nelíbí dodatek k nájemní smlouvě, který navrhla městská společnost Jižní centrum, a rozhodla se od dubna začít vyklízet prostory.

Jižní centrum nabídlo galerii možnost zůstat v bývalé továrně do listopadu s tím, že poslední dva měsíce by měla na vyklizení prostoru. Podle donátora galerie Miroslava Lekeše by to znamenalo jen odsunutí problému. S Jižním centrem chce Lekeš dál jednat, mezitím ale galerii od 2. dubna uzavře.

Galerie Wannieck
Galerie Wannieck | Foto: Galerie Wannieck

Problémy galerie začaly na konci února, kdy jí městská společnost vypověděla smlouvu kvůli neplacení nájmu a dluhu téměř půl milionu korun. Galerie dluh druhý den zaplatila a od té doby s pronajímatelem jedná o dalším osudu budovy bývalé strojírny továrny Vaňkovka i o největší sbírce současného umění v regionu. Na zasedání představenstva Jižního centra se rozhodlo, že galerie může zůstat do listopadu, což dává prostor k dalším jednáním. Musí ale do tohoto pátku zaplatit předem nájem více než jeden milion korun.

"Se zaslaným dodatkem nemůžeme souhlasit, neboť výpověď a vystěhování jen posouvá o několik měsíců. Dodatek navíc nelze měnit a byl sestaven bez našich připomínek," uvedl Lekeš. "Bohužel, od 2. dubna 2013 přecházíme automaticky do režimu vyklízení galerie, který musíme akceptovat, tudíž ji musíme zavřít, což v případě nevůle představitelů Jižního centra může být opravdu navždy," dodal.

Primátor Brna Roman Onderka řekl, že v případě odchodu Wannieck gallery budou prostory strojírny sloužit opět kultuře. "Panu Lekešovi zaslalo Jižní centrum minimálně devět upozornění na to, že má nájem doplatit. Postup s výpovědí smlouvy proto považuji za správný," podotkl primátor.

Zástupci galerie už dříve uvedli, že s jejich odchodem pravděpodobně Wannieck gallery skončí. Svoji sbírku nechtějí nikomu půjčovat, ani se přesouvat do jiných prostor.

 

Právě se děje

Další zprávy