Bookerova cena má nového favorita

BBC, AFP, kul
15. 9. 2006 11:46
Londýn - Man Bookerova cena, nejvýznačnější britské literární ocenění, zná šestici letošních finalistů. Některá jména mezi nimi překvapivě chybějí.

O prestižní trofej nebude bojovat ani spisovatel David Mitchell, kterého média i sázkaři po oznámení širší, devatenáctičlenné nominace vyhlásili za největšího favorita.

Ostrovní bookmakeři však pochopitelně nelenili a po včerejším zveřejnění shortlistu už mají nového oblíbence. Největší šanci na cenu, jejíž vítěz bude vyhlášena  10. října, má teď podle nich Velšanka Sarah Watersová.

Infobox
Autor fotografie: Archiv

Čtyřicetiletá autorka, jež dostala kurz 6:4 díky knize Night Watch, je také jediná z vybrané šestky,  která už byla dříve na Bookerovu cenu nominována.

O 50 tisíc liber a hlavně prestiž, která dramaticky zvýší autorovu oblibu i prodej vítězného díla, se s ní utkají Kiran Desaiová s titulem The Inheritance of Loss, Kate Grenvillová a knihou The Secret River, M. J. Hylandová nominovaná za Carry Me Down, Hisham Matar (In the Country of Men) a Edward St Aubyn (Mother's Milk).

"Díla všech těchto autorů mají to, co jsme jako porotci očekávali. Jsou originální a imaginativní, nabízejí silné příběhy, odhalují historickou pravdu nebo otevírají před čtenářem doposud netušené vnitřní světy," objasnila předsedkyně poroty Hermione Leeová finální výběr, v němž kromě Mitchella chybějí i předchozí držitelé ceny Peter Carey, Nadine Gordimerová a  Barry Unsworth.

Favorizovaná kniha Night Watch je čtvrtým dílem Sarah Watersové. Odehrává se v Londýně v době německých náletů a zatemnění, za nímž se skrývá příběh tří žen a mladého muže. Guardian ji v recenzi označil za přímočarou, silnou i intimní studii válečných traumat.

 

Právě se děje

Další zprávy