Mitchell opět bojuje o literární metu

BBC, kul
15. 8. 2006 14:00
Londýn  - Získá spisovatel David Mitchell napotřetí prestižní Man Bookerovu cenu? Podle sázkařů i médií je letos největším favoritem.

Z devatenácti jmen, která jsou v právě zveřejněné širší nominaci, dostal nejnižší kurz 5:1. O nejvýznačnější britské literární ocenění se uchází s knihou Black Swan Green, která ve třinácti povídkách sleduje život třináctiletého Jasona v době studené války - jeho vnímání tehdejší politiky, ale i první cigarety, prvního polibku nebo první LP Duran Duran.

"Zaslouží vyhrát za to, jak mu vyfoukli cenu před dvěma lety," prohlásil mluvčí sázkové kanceláře William Hill.  

Mluví o knize Cloud Atlas, s níž se Mitchell (1969) předloni dostal do užší nominace. Stejně se mu ovšem vedlo už o tři roky dříve s románem number9dream.

Foto: Argo

Jinak si ale autor na nedostatek cen nemůže stěžovat. Už jeho debut Hybatelé z roku 1999, jenž je od letoška k dispozici v češtině, se honosí prestižní cenou deníku Guardian pro prvotiny.   

I Hybatelé jsou souborem volně na sebe navazujících povídek - tentokrát z globalizovaného světa, který je menší, zranitelnější a mnohem propojenější, než by se hrdinům knihy mohlo zdát.. Je jich devět - od tokijského metra po útoku sekty Óm Šinrikjó po petrohradského zloděje.

Největším Mitchellovým soupeřem je letos podle sázkařů Peter Carrey. Australský spisovatel, který už Bookerovu cenu vyhrál v letech 1998 a 2001, má s knihou Theft: A Love Story kurz 6:1.

Z dalších držitelů znímé trofeje se letos o cenu ucházejí Nadine Gordimerová a Barry Unsworth. Užší nominace bude známa 14. září a vítěz pak 10. října.

S knihou Cloud Atlas
S knihou Cloud Atlas | Foto: Archiv

Loni, kde se prý ve finálové pětici sešla vůbec nejkvalitnější sestava v historii ceny, se stal překvapivým vítězem devětapadesátiletý irský spisovatel John Banville za román Moře, který nedlouho poté rovněž vyšel česky.

Man Booker Prize (donedávna Booker Prize) je od roku 1969 udělována autorům bývalého britského impéria a těší se velkému mediálnímu zájmu včetně obsáhlých diskuzí i sázek na vítěze.

Jejím hlavní přínosem tak není finanční odměna, ale dramatické zvýšení autorovy obliby a prodeje vítězného díla i ostatních nominovaných knih. Právě popularizačním efektem včetně postupného zveřejňování nominací se inspiruje česká soutěž Magnesia Litera.

Takřka všechny předchozí tituly patřily oceněné Man Booker Prize záhy po vyhlášení k nejprodávanějším, některé se staly celoročními bestsellery. Pravidlem bývá i rychlý překlad do mnoha jazyků.

 

Právě se děje

Další zprávy