Bílá si vyzkouší vztah k mladšímu muži i na jevišti

Jitka Gráfová
22. 11. 2007 18:20
V Ta Fantastice má premiéru Dáma s kaméliemi

Praha - Pražská muzikálová scéna bude bohatší o další kus, který má všechny atributy pro úspěch a plné autobusy. V Ta Fantastice má premiéru romantický muzikál na motivy románu Alexandra Dumase ml. - Dáma s kaméliemi.

Autorem hudby je skladatel a kytarista Michal Pavlíček, v Ta Fantastice je to už jeho třetí muzikál. Libreto inscenace, která posunuje klasický příběh do současnosti, připravila režisérka Viktorie Čermáková společně s dramatikem Karlem Steigerwaldem.

Romantická i skandální Dáma s kaméliemi byla poprvé vydaná v roce 1848 a na jevišti je už více než sto padesát let,  jako první ji adaptoval sám autor. Popularitu jí zajistila Verdiho opera La Traviata. Kurtizánou Margueritou Gautierovou, která měla reálný předobraz, byla i Greta Garbo.

"Hlavní postavy románu se transformovaly do současného prostředí, vznikl příběh, který je blízký oběma představitelkám titulní role i režisérce," míní Pavlíček. Tím příběhem je privátní svět showbyznysu.

Foto: Ta Fantastika

Podobný názor sdílí Čermáková, která v Ta Fantastice režírovala činoherních 8 žen. V poslední době připravila inscenaci hry Karla Steigerwalda Horáková x Gottwald nebo vlastní dramatizaci knihy Petry Hůlové Česká pornografie pro divadlo Továrna. A sympaticky přiznává, že Dáma s kaméliemi má být kvalitní komerční divadlo.

"Hudba, kterou jsem vytvořil pro Dámu s kaméliemi, je sentimentálnější, přímočařejší a emotivně laděná do melancholické polohy," dodává Pavlíček.

"Téma celé hry spojuje romantiku, lásku, neštěstí, smrt. Původní předloha se stala inspirací pro konečnou verzi textu. Nechtěli jsme, aby hlavní postava muzikálu byla prostitutka. Využili jsme naopak motivu vztahu starší ženy k mladšímu muži. Paradoxně já i obě hlavní představitelky Markéty  máme stejnou zkušenost," říká.

Celý příběh vypráví očima členů kapely, která také na jevišti interprety doprovází. "Stojíme o to, aby byl muzikál přitažlivý i pro mladé diváky," říká režisérka.

Roli Markéty vytvořily dvě zpěvačky: Lucie Bílá a Bára Basiková. "Mám ráda původní příběh se silnou romantickou linkou. Také mě zaujalo, že je v muzikálu zasazen do současnosti a hlavní hrdinka je zpěvačka," říká Basiková.

Foto: Ta Fantastika

V roli Adama (románového Armanda Duvala) se představí Vojtěch Dyk a Miloslav König.  Markétina movitého přítele a producenta Barona ztvární Kamil Střihavka a Václav Noid Bárta.

Role šoubyznysem protřelé kamarádky Sabiny se ujaly Dáša Součková a Helena Dytrtová; v roli začínající zpěvačky Kristýny vystoupí Eva Kratochvílová.

Scénu navrhl Luboš Svoboda, kostýmy Natálie Steklová a choreografii připravuje Rostislav Novák společně s Adélou Stodolovou. 

"Dáma s kaméliemi je vlastně velmi tragická postava, která se vzdá lásky k muži, protože ho miluje. Tohle všichni lidé znají a zažívají - proto by to pro diváky mělo být velmi zajímavé téma, které je ale podáno s humorem a šarmem, " říká dramatik Karel Steigerwald, který po Excaliburu spolupracuje s Pavlíčkem podruhé.

 

Právě se děje

Další zprávy