Akademie vizuálního umění ocenila výstavu a knihu o sestrách Válových

ČTK ČTK
24. 10. 2023 7:30
Akademie vizuálního umění ocenila výstavu a knihu o sestrách Válových

Hned dvakrát na pondělním udílení cen České akademie vizuálního umění uspěla kutnohorská Galerie Středočeského kraje. Výstavou ruku se stala Květa a Jitka Válovy - Cesta předurčena osudem. Její kurátor Richard Drury zároveň obdržel ocenění pro nejlepší uměleckou publikaci. Přehlídka děl již nežijících sester Válových skončila letos v dubnu. Pro velký zájem musela být prodloužena, nakonec ji vidělo přes 35 tisíc lidí.

V kategorii Umělec roku uspěla Margita Titlová Ylovsky za výstavu v Alšově jihočeské galerii. Institucí roku se stalo pražské Centrum současného umění DOX, objevem roku porota jmenovala v Česku žijící japonskou autorku Moemi Yamamoto, kurátorem roku se stal Petr Vaňous. Do síně slávy byli uvedeni umělci Jiří Hilmar, Adéla Matasová, Věra Nováková, Tomáš Rajlich, Zbyšek Sion a kunsthistorička Milena Slavická.

Ocenění byla předána v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu. Česká akademie vizuálního umění existuje od roku 2020, jejími členy jsou umělci, kurátoři, historici umění, galeristi i obchodníci s uměním.

 

Právě se děje

Další zprávy