Trump se v Bílém domě díval na komedii Hledá se Dory. V USA mezitím demonstrovaly desetitisíce lidí

Magazín Magazín
30. 1. 2017 6:03
V amerických městech protestovaly desítky tisíc lidí, kterým se nelíbí rozhodnutí Donalda Trumpa. Ten v pátek pozastavil vstup lidí ze zemí spojovaných s terorismem do USA. Americký prezident uprostřed protestů sledoval v Bílém domě animovanou komedii Hledá se Dory, která vypráví o síle přátelství a rodině, která zvládne překonat překážky.
Hledá se Dory - český trailer | Video: Disney

Zatímco se ve velkoměstech východního pobřeží USA sešly v neděli desetitisíce lidí k demonstracím na protest proti pátečnímu imigračnímu výnosu Donalda Trumpa, prezident Spojených států strávil s rodinou a přáteli odpoledne v Bílém domě sledováním animované komedie Hledá se Dory.

Film z roku 2016 vypráví příběh rybky, která bloudí oceánem a hledá ztracené rodiče. O prezidentském programu informoval na Twitteru novinář Mark Knoller a Bílý dům jeho informaci potvrdil.

Na sociálních sítích se lidé ironicky vyjadřují k tomu, že Trump hodlá stavět na hranici mezi USA a Mexikem zeď a zakazuje vstup migrantům do země, a přitom sleduje příběh o rodině, která se shledá navzdory překážkám, a který razí myšlenku, že na světě jsou nejdůležitější právě rodina a přátelství.

Hollywood zapůjčuje filmy na přání Bílého domu od počátku 20. století, prvním snímkem, který se v prezidentském sídle promítal, bylo historické drama z roku 1915 Zrození národa. Tehdy stál v čele Spojených států Woodrow Wilson.

Trump v pátek na 120 dní pozastavil program Spojených států pro přijímání uprchlíků a až do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie.

Trumpův příkaz dále na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Omezení se má uvolnit až po zpřísnění prověrek a přezkoumání mechanismu přijímání migrantů.

 

Právě se děje

Další zprávy