Generálské dcery vzpomínají na Moskvu. Národní divadlo Brno uvádí Tři sestry

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 10. 2023 15:00
Rozpory mezi sny a realitou ukazuje drama Tři sestry od ruského klasika Antona Pavloviče Čechova, které podruhé ve své historii nastudovala činohra Národního divadla Brno. Na páteční a sobotní premiéry zbývá několik posledních volných míst, nejbližší reprízy následují 5. a 14. listopadu.
Eliška Zbranková jako Máša, Pavel Čeněk Vaculík coby Nikolaj, Viktor Kuzník v roli Vasilije a Štěpánka Romová jako Irena.
Eliška Zbranková jako Máša, Pavel Čeněk Vaculík coby Nikolaj, Viktor Kuzník v roli Vasilije a Štěpánka Romová jako Irena. | Foto: ČTK

Pro režiséra Štěpána Pácla je velkým tématem hry čas, který se podepisuje jak na postavách, tak na scéně. "Čas je u Čechova až fyzicky přítomný, postavy stárnou před očima, aby pak ve vteřině omládly a naopak. Ve vizuálu inscenace se jemně střetává minulost s přítomností, stejně jako naši přítomnost prostupuje a ovlivňuje to, co se stalo dávno," říká Pácl.

Drama se odehrává ve východoruské gubernii. Tři sestry musely s otcem, plukovníkem v carské armádě, odejít z Moskvy do města kdesi daleko v ruských pláních. Otec ale zemřel, společenský život se vytratil, a zatímco jejich bratr prohrává společný majetek v kartách, osiřelé generálské dcery vzpomínají na Moskvu svého dětství, kde byly šťastné. Ačkoliv sní o lepším, naplněném životě, narážejí na všední skutečnost, směšnou i nesnesitelnou.

"Čechov je mistr trapasu, mistr v popisu komických nedorozumění. Člověku se chce smát a plakat zároveň. Smát nad tím, jak moc rozumí, co se na jevišti děje, a plakat nad tím, jak moc nerozumí sám sobě," doplňuje režisér.

Hra byla v době vzniku označena za "skutečné drama současného života". Čechov byl nicméně přesvědčen, že napsal komedii, či drama s komediálními prvky.

V brněnské inscenaci nejstarší sestru Olgu ztvární Kateřina Liďáková, prostřední Mášu alternují Eliška Zbranková s hostující Sarah Haváčovou. "Jako herečka mám pro ni pochopení. Jako Sarah nikoliv. Chtěla bych na všechny postavy Tří sester zakřičet: 'Vzbuďte se! Nečekejte, žijte, radujte se. Život je tak cenný.' Snad si to postavy i Máša samotná někde v hloubi duše uvědomují," poznamenává Haváčová.

V roli nejmladší sestry Ireny se střídají Štěpánka Romová a Zuzana Valešová. Roli švagrové Nataši nastudovala Zuzana Černá, jako Veršinin se představí Petr Kubes, rváče a rozervance Soleného ztvární Viktor Kuzník.

Tři sestry jsou vrcholnou hrou ruského dramatika Antona Pavloviče Čechova, který žil v letech 1860 až 1904, a jednou ze dvou, jež napsal pro soubor Moskevského uměleckého divadla. Drama o čtyřech jednáních mělo značný vliv na evropské divadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy