Zoufalá touha mít dítě dožene ženu k nemyslitelnému. Inscenace vychází z Lorcy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 10. 2023 16:50
Známá hra básníka Federica Garcíi Lorcy o neplodné ženě ve španělské vesnici, kterou zoufalá touha mít dítě dožene k nemyslitelnému, inspirovala tragikomedii Yerma. Její inscenaci tento pátek 13. a sobotu 14. října uvede ostravská Komorní scéna Aréna jako první novinku sezony.
Michal Čapka v roli Johna a Kamila Janovičová jako Ona.
Michal Čapka v roli Johna a Kamila Janovičová jako Ona. | Foto: ČTK

Režie se ujala Kateřina Dušková, nejbližší reprízy následují 16. a 27. října. V inscenaci účinkují Kamila Janovičová, Michal Čapka, Jan Lefner, Tereza Cisovská, Renáta Klemensová a Michaela Bajgarová.

Text se zaměřuje na mezilidské vztahy v dnešním dynamickém světě. Podle Lorcovy hry z roku 1934 ho před sedmi lety napsal australský dramatik a herec, třicátník Simon Stone. "Jde o adaptaci slavné hry Pláňka od Federica Garcíi Lorcy," vysvětluje mluvčí divadla Kateřina Neumannová.

Autor příběh přenesl z meziválečného španělského venkova do dnešního velkoměsta. Našel v něm nové významy, text zbavil postav pradlen či pastýřů a potlačil básnický jazyk. V jeho verzi Yerma vypráví o úspěšné třiatřicetileté blogerce a lifestylové novinářce, která se s partnerem rozhodne založit rodinu. Chtějí nechat věcem volný průběh. Události se však vyvinou jinak, než je dvojice plánovala, a snaha o mateřství se mění v trnité putování, které všechny aktéry zásadně poznamená.

"Příběh otvírá těžko vyhnutelná témata reprodukčních strategií, životní připravenosti a touhy po správném načasování. Ačkoli jde o témata velmi vážná, v Yermě jsou odlehčena vtipem a jiskřivými dialogy," doplňuje mluvčí divadla.

Stone v roce 2016 nejprve představil Yermu v Londýně, odkud její záznam později přenášela mimo jiné česká kina. Pro velký úspěch se hra později dostala do New Yorku či berlínského divadla Schaubühne. Od loňska Yermu hrají též Městská divadla pražská.

Ostravské inscenace se ujala Kateřina Dušková, která už s Komorní scénou Aréna předloni nastudovala tragikomedii Komáři britské dramatičky Lucy Kirkwood. Kromě režie si tentokrát Dušková vzala na starost i návrh kostýmů. Hudbu složil Darek Král, Yerma vychází z překladu Viktora Janiše.

 

Právě se děje

Další zprávy