Loutkové divadlo nebo Libanského instalace. V Kuksu začal barokní festival

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 8. 2024 20:26
V rozsáhlém komplexu Kuks na Trutnovsku tuto středu začal 23. ročník festivalu barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks. V šapitó na louce vedle proslulého zdejšího hospitalu jej zahájila herecká společnost Geisslers Hofcomoedianten.
Ve středu odpoledne se divákům představil brněnský divadelní soubor Frgál na nitkách.
Ve středu odpoledne se divákům představil brněnský divadelní soubor Frgál na nitkách. | Foto: ČTK

Už ve středu odpoledne brněnský soubor Frgál na nitkách představil divákům loutkové divadlo pro dospělé. Inscenaci nazval Křest sv. Vladimíra aneb Na divadlo s*ru. Vzápětí výtvarník a signatář Charty 77 Abbé Libansky, vlastním jménem Jaroslav Libánský, odhalil uměleckou instalaci nazvanou Bibliotheca XXII. Jejím prostřednictvím do areálu symbolicky vrací knihovnu hraběte Františka Antonína Šporka, v roce 1729 zabavenou jezuitskými cenzory poté, co šlechtice přepadla inkvizice a obvinila jej z údajného kacířství. 

Středeční program vyvrcholí "magickou noční varhanní show" Vox organi varhanice Katty, což je umělecké jméno Kateřiny Chrobokové. Využije při něm svůj na míru vyrobený bílý nástroj, s nímž vystoupí na terase před kostelem Nejsvětější Trojice.

Do neděle 25. srpna Theatrum Kuks nabídne přes 40 představení a dalších akcí. Festival divadla, vážné hudby, opery, tance či loutkových představení se koná na různých místech v labském údolí.

Leccos mohou lidé vidět přímo v areálu hospitalu Kuks. Bývalý zaopatřovací ústav pro vojenské veterány před deseti lety prošel rekonstrukcí za 440 milionů korun. Na neděli je připraven i program v přilehlém okolí, například v kostelích v Chloumku, Žíželevsi a Dubenci. Závěr obstarají opět Geisslers Hofcomoedianten, jejichž začátky v roce 2002 jsou spjaté právě s Kuksem. Zatímco tuto středu ale vystoupili ve festivalovém šapitó, v neděli se představí v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem.

"Letošní ročník bude hostit řadu zahraničních umělců. Po izraelské taneční rezidenci bude následovat workshop komedie dell’arte s italským lektorem a také italsko-česká hudební rezidence k výročí prvního uvedení benátské opery v Kuksu," zmiňuje ředitelka přehlídky Kateřina Bohadlová.

Abbé Libansky se svou uměleckou instalací Bibliotheca XXII.
Abbé Libansky se svou uměleckou instalací Bibliotheca XXII. | Foto: ČTK

Od prvního uvedení italské opery v českých zemích právě uplynulo 300 let. 15. srpna 1724 bylo na Kuksu k vidění představení Zuřivý Roland od Antonia Bioniho, s nímž sem přijela operní společnost z Benátek. Panství hraběte Františka Antonína Šporka se díky tomu stalo první pravidelnou operní scénou v českých zemích.

V sobotu 24. srpna se sem symbolicky vrátí italští sólisté, studenti benátské konzervatoře, aby s českými hudebníky pod vedením Tomáše Hanzlíka nazkoušeli Bioniho díla. Samotná opera Zuřivý Roland se až na předehru nedochovala. Večer bude nicméně na její počest nazvaný Zuřivý Roland Reloeaded.

Operní tradici Kuksu připomene i čtvrteční koncert kontratenoristy Vojtěcha Pelky. O den později poctu hraběti Šporkovi, Antoniu Vivaldimu či alchymistům přednese česká sopranistka Markéta Fassati.

Festival organizuje spolek Theatrum Kuks. Cílem je navázat na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu a vrátit do kulturní památky živé umění.

Vznik barokního komplexu v labském údolí inicioval hrabě František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se dodnes dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je sochařská výzdoba areálu od Matyáše Brauna.

Video: Vlny by se měly dotýkat každého, kdo má nějaký vnitřní morální kodex, říká Hofmann (15. 8. 2024)

"Odhodlání riskovat a postavit se silnějšímu? Mělo by zajímat každého, kdo má v sobě základní morální kodex," říká herec Martin Hofmann o filmu Vlny. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy