Tak legrační film o krizi víry jako od Coenů se nevidí

Antonín Tesař
4. 7. 2010 18:05
Vary uvedly Seriózního muže, novinku bratrské dvojice
Foto: ČSFD

Karlovy Vary - Takhle legrační film o krizi víry se často nevidí. Bratři Coeni ve svém novém snímku vytvořili v podstatě komediální verzi biblické Knihy Jób, do které dokázali zaplést kvantovou fyziku i písně Jefferson Airplane. Přitom vůbec nejde o jednoduchou parafrázi, ale o dílo, které jóbovské poučení o nepochopitelnosti zla dovádí ad absurdum.

Čtěte také:
Clooney a Pitt blbnou ve filmu o konspiračních teoriích
Tahle země Coenů má své Oscary zaslouženě

Bratři Coeni poslední dobou natáčejí filmy, v nichž jednotlivé události uvádějí hrdiny a s nimi i diváky do stále hlubšího pocitu zmatku; kde se skutečnost stává stále nepolapitelnější a hrozivější. Po nihilistickém antiwesternu Tahle země není pro starý a konspirační frašce Po přečtení spalte vytvořili snímek, který spojuje krutost prvního s humorem druhého - a obě dvě překonává právě ve stupňující se a všeobjímající absurditě.

Foto: ČSFD

Seriózní muž je příběh o životní krizi židovského učitele fyziky, jemuž se jeho rodinné, pracovní i společenské vztahy čím dál víc rozpadají s razancí sílícího tornáda, které nám dílo ukazuje v posledním záběru. Snímek s neuvěřitelnou invencí a důsledností stíhá hrdinu novými a novými ranami osudu, u kterých se většinou tak trochu smějeme hrůzou.

V podstatě jsou to variace na nejrůznější vážné i komické snímky o životních krizích, ale film jim vždycky dokáže dodat novost -  ať už brilantním načasováním jednotlivých point, citem pro obsazování výstředně vypadajících herců nebo dováděním  motivů do bizarních krajností. Coeni se navíc při psaní scénáře inspirovali vzpomínkami na své dětství v židovské komunitě, takže velká část vtipů se nevybíravě strefuje do židovských zvyklostí.

Foto: MFF Karlovy Vary

Bohatá zásobárna krizových situací tu ale slouží jako základna pro nové vyslovení problému, který se nese od od Jóba až ke Kafkově povídce Před zákonem - totiž že svět se zdá mít podobu otázky bez odpovědi. V Seriózním muži je jobovská odpověď, která spočívá v obrácení se od rozumu k víře, podávána groteskními figurkami rabínů a vyznívá drze ironicky.

Jiné jméno téže záhadě dává kvantová fyzika s principem neurčitosti a známým Schrödingerovým myšlenkovým experimentem s  kočkou, na které film výslovně odkazuje. Stejně zneklidňující souvislosti dostává i text písně Somebody to Love od zmíněných Jefferson Airplane, jež se ve filmu stále vrací jako refrén.

I sám snímek zůstává u několika formulací tohoto problému, na který neodpovídá - protože ani nemůže. Pro diváky, kteří mají ve filmech rádi jasno, může Seriózní muž být v čemsi podobně neuspokojivý jako předchozí dva filmy bratrské dvojice. Valná část dějových peripetií má otevřený konec, pokud neústí přímo do paradoxu.

Foto: Aktuálně.cz

Celý film podobně jako úvodní scéna s Dybbukem ukazuje situace, které mohou mít několik možných vysvětlení a mohou vést k následkům, z nichž některé jsou velmi hrozivé. Přitom odepírá divákům i to, na co jsou zvyklí, totiž jednoznačné porozumění celé situaci a ukázání jejích skutečných důsledků. Situace hrdinů posledních Coenových filmů  naproti tomu zůstávají  neurčité. Tahle země není pro starý vztahuje tuto neurčitost k stárnutí, Po přečtení spalte ke zločinu.

V Seriózním muži má problém nezodpovězených otázek dosud nejširší důsledky, protože se řeší na půdě náboženství. Vypadá to sice jako intelektuálně náročné dílo a z určitého pohledu také je. Ale k veškeré negativní teologii se tu dostáváme skrz trochu zlomyslný a trochu soucitný smích.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy