Tady jsou závadné filmy. Rodiče, bděte!

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 7. 2006 10:00
Los Angeles - Hlavní hollywoodská studia zavedla servis, který rodiče prostřednictvím mailu informuje o závadném obsahu jejich filmů.

Služba nazvaná Ohodnocení červeného koberce nabízí podle BBC týdenní zpravodaj s informacemi o nejnovějších filmech společností. Službu zavedla organizace Motion Pictures Association of America (MPAA).

Ta také začala s plakátovou kampaní, která má lidem vysvětlit, jaký je rozdíl mezi jednotlivými ratingy.

"Chceme rodičům zjednodušit přístup k informacím o posledních filmových ratinzích," vysvětlil šéf MPAA Dan Glickman

Americké filmy jsou ohodnocovány do pěti kategorií a rozlišují závadnost obsahu filmu pro děti a mládež. Za závadné jsou považovány otevřeně násilné a sexuální scény, ale třeba i příliš vulgární dialogy či užívání drog na plátně.

Plakát kampaně MPAA
Plakát kampaně MPAA | Foto: Aktuálně.cz

Dnes, kdy nejčastější publikum v kinech tvoří teenageři, přísný systém hodnocení filmů často vede autory a producenty amerických filmů k tomu, že se snaží své snímky přizpůsobovat tomu, aby měly co nejnižší rating.

Vyhýbají se proto otevřeně násilným či sexuálním scénám, protože si uvědomují, že by tím přišli o potenciální diváky.

Každý se snaží dosáhnout ratingu G (General Audiences), který povoluje přístup do kina komukoliv.

Další v pořadí je ještě snesitelný rating PG (parental guidance suggested), který rodičům pouze doporučuje, aby své děti na film doprovodili, protože obsah filmu pro ně může být závadný.

Snídaně na Plutu
Snídaně na Plutu | Foto: SPI

PG-13 už omezuje přístup dětem pod 13 let, zatímco filmy ohodnocené přísným R jsou přístupné osobám mladším sedmnácti let pouze v doprovodu rodičů či opatrovníků.

Jen vzácně používaný rating NC-17 zcela zamezuje vstup osobám mladším 17 let a z hollywoodských filmů uvedených do nejšírší distribuce se jím mohou "pyšnit" zatím jen provokativní Showgirls.

V poslední době měl rating R třeba Základní instinkt 2 se Sharon Stoneovou. Ale třeba i Jordanova Snídaně na Plutu či Ztracené město Andyho Garcii.

MPAA zastupuje největší hollywoodská studia Paramount, Disney, 20th Century Fox, Sony, Universal a Warner Brothers.

Hodnotící systém zavedla v roce 1968 jako součást nového způsobu informování o filmech vstupujících do kin.

 

 

Právě se děje

Další zprávy