Snad se všichni sejdeme na Plutu

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 4. 2006 0:00
Recenze - Život transsexuála Koťátka je zkrátka těžký už proto, že je z Irska. Ale nikdy neztrácí naději, že jednou posnídá na Plutu. Uvnitř: TRAILER

Tahle představa ho také drží nad vodou po celých šestatřicet kapitol, kdy Neil Jordan vypráví o jeho cestě barevnými sedmdesátými lety. A že je to nějaká cesta, nebo spíš průlet. Snídaně na Plutu má okouzlující bizarnost Života pod vodou i dojemnou sílu Zlomených květin. Tolik radosti, tak úchylné dějové zápletky a tak skvělé herecké výkony se pohromadě prostě často nevidí.

Koťátkova pouť nalezence s potenciálním otcem-farářem vede od typického irského dětství (dětské hry na válku s Británii, církevní škola, katolická výchova) až do Londýna, kam se Patrick/Patricie vydává hledat svou matku.  Přitom najde i sebe sama a hodně nových kamarádů.

Orloj bizarních, přesto uvěřitelných postav roztáčí za nezbytného zvuku "prověřených" hitů 70. let indiánská kapela Mohawks, s níž Koťátko vystupuje jako squaw zamilovaná do frontmana Bobbyho, následují londýnské epizody se strýčkem Bulharsko z dětského koutku a kouzelníkem Bertiem.

Infobox
Autor fotografie: SPI

Infobox

  • Neil Jordan Šestapadesátiletého irského režiséra proslavila oscarová Hra na pláč (1992). Má za sebou i řadu dalších vynikajících filmů: netradiční horory Interview s upírem či Společenství vlků, komedii Mona Lisa či syrového irského Malého řezníka. "Irskými tématy" se ve své tvorbě zabývá často a jeho filmy vynikají (stejně jako Snídaně na Plutu) zejména výborně vystavěnými, realistickými postavami.
  • Cillian Murphy Talentovaný irský herec (1976) už zazářil ve filmech 28 dní poté, Noční let, Batman začíná, Dívka s perlou či Návrat do Cold Mountain. Jeho kreace ve Snídani na Plutu ho řadí k nejnadanějším představitelům mladé generace.
  • PŘEHLED PREMIÉR TÝDNE

Až se stroj (a Koťátko) na chvíli zastaví v erotickém peep show "družstvu" Xanadu. Tady se odehraje silná scéna farářovy zpovědi a po ní výprava v decentním kostýmku, která završí Patrikovo hledání matky.

Ale pořád je to naše svobodomyslné Koťátko, chce se hlavně bavit a nemyslet na ty ošklivé věci, jako je britsko-irský konflikt  či problémy s vlastní sexuální identitou. Film ovšem na tyhle "ošklivé věci" kupodivu myslí.

Politický "backgroud" bezstarostné jízdy zastupuje příběh Patrickova kamaráda z dětství Irwina, který patří mezi irské radikály. Brutální je sekvence Patrickova týrání při vyšetřování jeho domnělé účasti na atentátu na londýnský diskoklub, kde se bavili vojáci navrátivší se z ulsterské mise (a sexuchtivé Koťátko s nimi). No nic, ona to rtěnka a make-up napraví.

Snídaně na Plutu
Snídaně na Plutu | Foto: SPI

Režisér Jordan i Koťátko jsou totiž jaksi poučeně naivní. Svůj příběh vyprávějí coby zábavnou frašku o jednom veselém a občas zbitém transexuálkovi, ládujíc ho výstupy mluvících červenek a ironickými názvy kapitol (kapitola 1 - v níž jsem opuštěn, kapitola 22 - v níž Koťátku svitne naděje).

A jemu svitne vždycky, se vší tou okázalou teatrálností a snílkovstvím vyjádřeným onou větou "pojedeme na Mars a snídani si dáme na Plutu". Cillian Murphy ho ztvárnil tak živě, že by vás ani nepřekvapilo, kdybyste Koťátko potkali na ulici.

Snídaně na Plutu
Snídaně na Plutu | Foto: SPI

Kdo by ostatně nechtěl vyslechnout úžasné představy o tom, jak proběhlo seznámení jeho matky s chlípným farářem, či o tom, jak Koťátko zachránilo celý svět, vyzbrojeno jen ničivou silou svého parfému Chanel.

Přes více než dvouhodinovou délku filmu trochu "spadne řemen" až v závěru, jímž bloudí Koťátko v bizarní trojici s těhotnou černoškou Charlie a farářským ochráncem. Ani tady pochopitelně neopustí věčnou bezstarostnost a nedojde žádné proměny; to od něj ani nemůžeme chtít.

Snídaně na Plutu
Snídaně na Plutu | Foto: SPI

Rád mluvím o ničem, to je to jediné, o čem něco vím, švitoří jedna z červenek na konci filmu. Ale "o ničem" ten zábavný a okouzlující snímek rozhodně není. Je o svobodě - a o tom, že snídaně na Plutu by vůbec nemusela být špatná.

Snídaně na Plutu (Breakfast on Pluto). Irsko/Velká Británie 2005, režie Neil Jordan, scénář Neil Jordan, Patrick McCabe  (podle románu Patricka Mc Cabea), kamera Declan Quinn, hrají Cillian Murphy, Liam Neeson, Ruth Negga, Laurence Kenlan, Stephen Rea a další. 135 minut, distribuce SPI.

 

Právě se děje

Další zprávy