Věděl, že je jeho poslední. Sto zvířat vydali album po smrti zpěváka Kaliny

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 9. 2023 16:20
Kapela Sto zvířat pokřtí právě vydané album nazvané Noční ptáci navzdory nečekanému úmrtí frontmana Jana Kaliny. Zpěvák a výtvarník zesnul minulý měsíc ve věku 58 let. Novinku doprovází videoklip k titulní písni složený ze záběrů, které fanoušci natočili na mobilní telefony při jednom z posledních vystoupení skupiny s Kalinou. Uskutečnilo se v červnu v pražských Ledárnách Braník.
Klip k písni Noční ptáci natočili fanoušci při jednom z posledním koncertů Sta zvířat s Janem Kalinou. Uskutečnil se v červnu v Praze. Foto: ČTK | Video: Sto zvířat

Tři nejbližší naplánované koncerty spojené s křty skupina absolvuje 7. října v olomouckém S-Clubu, 13. října v brněnském Sono Centru a 9. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Chybějící mužský hlas naživo zastoupí hosté jako bývalí členové této formace Petr Ostrouchov a Arnošt Hanf, Márdi z kapely Vypsaná fiXa nebo Milan Cimfe z nahrávacího studia Sono. Klávesista Hanf sestavu opustil v roce 2001, skladatel a producent Ostrouchov pět let nato.

O další budoucnosti sestavy rozhodne následná šňůra nazvaná 99 zvířat na turné, uvedl za hudebníky Jan David. "Přejeme si hrát dál, rozdávat zvířecí radost a sdílet s vámi skvělou atmosféru na koncertech. Ale jestli se to povede, to nevíme. O tom rozhodnete právě vy," napsali muzikanti na Facebooku.

"Po Honzově odchodu jsme slíbili sobě i jemu, že nové album Noční ptáci pokřtíme. Je to jeho poslední velký počin a moc mu záleželo na tom, aby deska byla vynikající. Myslím, že se to povedlo," říká zpěvačka Jana Jelínková. Nová deska skupiny se zaměřením na ska, reggae, rocksteady, swing i blues obsahuje 11 písní, které již tradičně otextoval Tomáš Belko. O hudební stránku se Kalina podělil s kytaristou Jakubem Červinkou, který v sestavě působí třetím rokem.

Dvorní textař Belko doplňuje, že nikdo z členů nevěděl, jak moc je zpěvák a tahoun nemocný. "Až po jeho smrti jsem zjistil, že dobře věděl, že je to zřejmě jeho poslední album. Nechával si to ale pro sebe. Když jsme spolu seděli a poslouchali ho, což bylo také naposled, kdy jsme se viděli, několikrát si pochvaloval, že je naše nejlepší. Tehdy jsem si těch poznámek ještě moc nevšímal," vzpomíná.

Už černobílý obal desky Noční ptáci naznačuje silně zastoupené téma noci. "Když Honza začal pracovat na novém albu, zjistili jsme už u třetí čtvrté písně, že se v textech stále opakuje téma noci. Tak vznikl hezký plán, že cédéčko bude tematicky laděno tímto směrem," doplňuje Jana Jelínková. "Píseň Noční ptáci může být i trochu o nás samých, protože jsme jezdili po nocích a rozdávali lidem radost," dodává.

Členové Sto zvířat řešili, zda turné po Kalinově smrti vůbec půjde uspořádat. "Kluci z kapely si přece nemůžou rozdělit Honzovy zpěvy a dělat, jako by se nic nestalo. To nejde, taková varianta ani nebyla," vysvětluje Tomáš Belko, proč nakonec pozvali hosty. "Máme zájem hrát dál. Rozhodnou ale nohy posluchačů. Záleží, jestli lidé přijdou," zdůrazňuje.

Kapela Sto zvířat vznikla roku 1990 ze studentské sestavy Matěj Čech, poprvé se představila pražskému publiku dvojkoncertem v Malostranské besedě. Od té doby natočila dvě desítky klipů a odehrála více než 2700 koncertů v Česku i zahraničí. Za desku Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007 získala cenu Anděl v kategorii ska a reggae.

Video: Jsem stárnoucí rocker bez příjmů, říkal Kalina

Ostatní mi na moji hudbu říkají, že by takovou debilitu nikdy nenapsali, ale zároveň přiznají, že ji mají nejraději, řekl Jan Kalina v roce 2020 pro DVtv. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy